Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola anmäls – efter mystiska sjukdomsfallen

Efter rapporter om näsblod, huvudvärk och sprickor i huden anmäler nu ombudsmannen Svartedaksskolan till Arbetsmiljöverket.
Foto: LENNART REHNMAN

Flera elever på Svartedalsskolan har drabbats av oförklarlig sjukdom. 

Efter rapporter om näsblod, huvudvärk och sprickor i huden anmäler nu ombudsmannen skolan till Arbetsmiljöverket, skriver GP.

– Hade det varit en arbetsplats för bara vuxna hade vi stängt den för länge sen, säger Lena Naparotti, rektor på Svartedalsskolan, till tidningen. 

Värk i kroppen, huvudvärk, spänningar i nacke och käke, svidande ögon, extrem trötthet, näsblod och sprickor i huden. 

Det är sedan hösten förra året som ett flertal elever och lärare på Svartedalsskolan drabbats av en rad diffusa sjukdomssymptom. 

Varför, kan ingen svara på, skriver GP

– Man har gjort flera mätningar men hittar absolut ingenting. Det verkar inte finnas något som hjälper, säger Niklas Eriksson, huvudsskyddsombud på Lärarnas Riksförbund, till tidningen. 

Har inte lyckats förbättra situationen

Flera åtgärder och utredningar har gjorts kring varför eleverna på skolan mår dåligt. Men ännu har inget lyckats förbättra situationen tillräckligt. 

Tre gånger i veckan besöks skolan av konsulter som mäter luftfuktigheten, partiklar i luften och halter av det giftiga ämnet PCB. 

Trots det har det enligt GP kommit in ett 10-tal arbetsskadeanmälningar under hösten.

Därför väljer nu skyddsombuden, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet, att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket – med hoppet om att myndighet ska pröva ett förbud eller föreläggande. 

Rektorn: ”Kan inte vänta på nya lokaler”

För att kunna fortsätta driva sin verksamhet till dess att skolans nya lokaler står klara, i början av nästa läsår, har man valt att flytta ut flera lektioner. Man har också valt att hålla flera lektioner i Universums lokaler. 

– Hade det inte varit en skola, utan en arbetsplats för vuxna, hade man stängt ner för länge sen. Nu har vi varit tvungna att hitta andra lösningar då vi inte kan vänta på att få nya lokaler, säger Svartedalsskolans rektor, Lena Naparotti, till GP

För tidningen är hon även noga med att understryka att man jobbar för att förbättra arbetsmiljön från flera håll: 

– Ingen struntar i oss. Lokalförvaltningen och alla andra vill att vi ska lösa detta, säger hon.