Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skogens vita konung har nu siktats igen

Foto: Ingemar Pettersson Ipnaturfoto.S

Den vita älgen i Torreby utanför Munkedal har skymtats igen. Tidigt i morse lyckades naturfotograf Ingemar Pettersson fånga den på bild.

– Den är verkligen något utöver det vanliga.

Till och från under tre-fyra år har Ingemar Pettersson från Uddevalla vetat att den vita älgen rör sig i ormrådet Torreby, på västra sidan av E6:an i Munkedal.

– Men det är sällan man ser den, säger han till GT.

Senast han fick den på bild var 2011. För några veckor sedan fick han se en snabb skymt av den men hann inte fotografera den. I morse gick han upp tidigt med ett mål:

– Att fånga den vita älgen på bild var huvudsyftet. Älgar i sig är stora mäktiga djur och en vit älg är verkligen något utöver det vanliga. Det finns människor som går hela livet utan att se en.

Har blåa ögon

Och strax efter klockan fyra kom åttataggaren fram. Ingemar Pettersson hade kameran redo och lyckades fånga den på bild.

– Jag tycker att det är så fascinerande att man verkligen ser att den är blåögd när man zoomar in bilderna, vilket de vanliga älgarna så klart inte är.

Ingemar Pettersson var rädd att den inte skulle vara kvar i Torreby. För några dagar sedan fick han veta att den varit på fel sida av viltstängslet och han misstänkte att den kunde ha gått in i Dalslandsskogarna. Det har även gått rykten att den blivit trafikdödad. Men nu har han sett att den är kvar, och det tycker Ingemar Pettersson är skönt.

– Den har ett jättestort område att röra sig på, med mycket mat. Den har det bra. Och jägarna har lovat att spara den. Den har en fristad här.