SKF firade 100 år med kunglig stjärnglans

GÖTEBORG. Med påkostat pompa och ståt firade SKF sitt 100-års jubileum i natt.

Kungen, Wallenbergarna och Sveriges näringslivstoppar var där. Den överdådiga menyn stod så klart Leif Mannerström för.

SKF:s 100-årsfirande fortsätter. I går kväll samlades höjdare inom näringslivet, politiker och SKF-chefer från hela världen på Svenska Mässan för att fira kullagerfabrikens jubileum. Omringade av mänskliga guldfärgade statyer välkomnades alla de 700 gästerna av SKF:s ordförande Anders Scharp och företagets skotske vd Tom Johnstone, tillsammans med hustrun Elaine. - Det är skönt att ha med min hustru, hon är min bättre hälft, sa Tom Johnstone skämtsamt till IFK Göteborgs ordförande Stig Lundström.

Kungaparet närvarade

 Bland gästerna fanns även Annika Falkenberg, Göran Johansson, Göte Bernhardsson och den nu 80-årige Peter Wallenberg. Sist av alla äntrade även Carl XVI Gustaf och drottning Siliva festen. När kungaparet anlänt satte sig gästerna till bords för att avnjuta stjärnkocken Leif Mannerströms jubileumsmeny. - Det är en typisk gourmetmeny med bland annat forellrom och rådjurssadel. Så klart finns även flera västsvenska specialitéer, säger Danerik Hägglund, informationschef på SKF.

4 500 vaser från Orrefors

 Under festen presenterades även den födelsedagspresent som samtliga 4 500 anställda på SKF får. En specialdesignad vas från Orrefors glasbruk. - De fick ordern för ett år sedan så de skulle hinna tillverka alla vaser, säger Danerik Hägglund. Strax innan midnatt avslutades middagen. Flera av gästerna stannade kvar och fortsatte 100-årsfira till tidigt i morse.

FAKTA

Leif Mannerströms jubileumsmeny
Förrätt
Ostronkräm med rysk krabba och salladsblad
Varm ansjovistoast
Vit chokladflarn fylld med gräddfil och forellrom
Kammussla med jordärtskocka
Marinerad hummer med mango
Vaktelpaté med torkade katrinplommon
Torskravioli, tonfisk, rökt ål och löjrom
Champagne - Leclaire-Gaspard Blanc
Vin - Riesling St Hippolyte 2004
Nubbe - O.
P.
Andersson

Varmrätt
Rådjurssadel med Västerbottensost och kantareller.
Ragu på oxbringa, med äpplen, morot och palsternacka.
Vin - Rosso veronese corte conti cavalli 2000

Dessert
Vaniljpudding med körsbärskräm och anisfrön
Vin - Banyuls Domaine de la Rectoire 2005