Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Skeptiska, komma hit och träffa alla"

Lovisa Dahlheim gör segertecknet omgiven av glada deltagare på senaste matlagningskvällen med Redberg Welcome. Foto: Redberg Welcome

GÖTEBORG. I Örgryte och Härlanda är många skeptiska till planerna på flyktingboenden i området.

Men somliga har också valt att engagera sig aktivt för att välkomna nya invånare i stadsdelen.

– Jag tycker de som är skeptiska ska komma hit en kväll och träffa alla, säger Lovisa Dahlheim som är engagerad i Redberg Welcome.

GT har tidigare berättat om det blandade mottagande som planerna på att bygga temporära flyktingboenden i Örgryte-Härlanda mött. Men i stadsdelen finns också en organisation för de som vill engagera sig i att välkomna nya göteborgare.

Lovisa Dahlheim bor i Örgryte och är medlem i initiativet Redberg Welcome, som utgår från Redbergskyrkan i Härlanda. Där drog flyktinghjälp i gång i höstas när stora mängder flyktingar kom till Göteborg.

Då kunde flyktingar få hjälp med mat, sovplats, kläder och annat i kyrkan. Det var då Lovisa Dahlheim engagerade sig.

– Verksamheten går ut på att vi ska hitta en gemenskap mellan nya och gamla göteborgare, säger Lovisa Dahlheim.

Bara positiv respons

Idag finns det ännu mer stöd för flyktingar i Redbergskyrkan. Redberg Welcome bidrar med samhällsinformation, ordnar körer och språkkaféer, och lagar middag från olika länder och kulturer gemensamt.

Och intresset har visat sig vara översvallande.

– När vi lagade mat senast kom 30-40 personer tror jag. Ungefär hälften är nyanlända, hälften har bott här länge, säger Lovisa Dahlheim.

Planerna på att bygga bostäder för flyktingar i Örgryte-Härlanda, bland annat på Ånäsfältet och Kärralundsvallen, har delvis mötts av hård kritik från boende i områdena.

Men Redberg Welcome-medlemmarna har inte känt av den dåliga stämningen.

– Vi har bara fått positiv respons och många grannar har hittat hit för att hjälpa till. De är jättepositiva och vill verkligen vara engagerade, säger Lovisa Dahlheim.

"Man behöver mötas"

För de som är skeptiska till flyktingmottagande tycker Lovisa Dahlheim att det finns en enkel lösning.

– Jag tycker de ska komma till oss en kväll. För man pratar mycket om människor man aldrig mött tidigare, och oftast behöver man bara mötas och lära känna varandra, säger hon.

På ett personligt plan har Lovisa Dahlheim fått ut mycket av sitt engagemang i Redberg Welcome. Hon är med bland annat för att hon vill lära känna nya människor.

Och det har hon verkligen fått tillfälle för den senaste tiden.

– Det har gett mig hur mycket som helst! Att få möta nya människor, en blandning av gamla och barn, nya och gamla göteborgare. Och jag har fått jättemycket nya vänner och det kommer fler hela tiden, säger Lovisa Dahlheim.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!