Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skeppsbron blir 200 miljoner dyrare än väntat

Skeppsbron blir ännu dyrare än väntat.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Planen var att ta fram sparförslag för projektet Skeppsbron.

I stället hittades 200 miljoner i okända kostnader.

– Det är helt astonishing med denna mardrömmarnas kaj, säger Martin Wannholt (D) till Göteborgs-Posten.

Jätteprojektet Älvstaden, där Skeppsbron ingår, innebär att centrala Göteborg ska bli ungefär dubbelt så stort. Planen är att staden år 2035 ska ha växt med 25 000 lägenheter och 50 000 arbetsplatser.

Men under våren rapporterades det att projektet beräknas gå minus med sammanlagt 2,2 miljarder kronor. Politikerna gav då fastighetskontoret i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för projektets ekonomi.

Trots att Skeppsbron väntas få ett underskott på omkring en miljard kronor visar fastighetskontorets nya genomgång att det finns hittills okända kostnader.

– Det är i storleksordningen 200 miljoner kronor som inte varit presenterade tidigare, säger fastighetsdirektör Martin Öbo till tidningen.

Fastighetsdirektör Martin Öbo.
Foto: HENRIK JANSSON

Kommunalrådet: ”Du kommer aldrig att komma ifrån ett underskott”

Planen är att det vid Skeppsbron ska byggas en ny kaj ovanpå ett underjordiskt garage. På kajen ska det byggas en park. Genomgången visar att vissa faktorer inte har tagits med i beräkningen. Eftersom garaget ligger 0,3 meter under kajen är inte plantering av träd och växter möjligt i den mån som var man tänkt sig. Ett nödvändigt ställverk har inte heller tagits med i planeringen.

Fastighetskontoret rekommenderar politikerna att ta fram en helt ny detaljplan, något Demokraterna har tryckt på om länge, med betydligt fler bostäder och lokaler.

– Vi säger stryk garaget. Ta mindre kostnadsökningar. Det kommer inte att gå runt på alla ställen, men låt Skeppsbron behålla sina hyresrätter och låt de bryta bostadssegregationen. Du kommer aldrig att komma ifrån ett underskott, den här planen är fel från början, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V) till tidningen.