Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skenande kostnader för linbanan kommunicerades inte

En bild på hur linbanan kommer se ut.
Foto: THOMAS HARRYSSON / VÄSTTRAFIK

Trafikkontoret i Göteborg hade under sommaren förra året tagit fram information om att linbanan skulle kosta två och en halv miljard. 

Uträkningarna nådde inte Trafiknämnden förrän i mars i år, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är en skandal att kontoret gjorde på det sättet, säger Henrik Munck, (D) ledamot i nämnden, till tidningen. 

Trafiknämnden hade ett extrainsatt möte på onsdagen där det planerade bygget av linbanan i Göteborg stod på agendan. 

Då kom det fram att trafikkontorets tjänstemän redan under förra sommaren visste att kostnaden för projektet skenat i väg.

Politikerna i trafiknämnden fick inte veta det då utan tjänstemännen vad om mer tid och 102 miljoner för att utreda projektet ytterligare, skriver Göteborgs-Posten.

Kommunicerades först i våras 

Det var först under våren 2019 som informationen om de skenande kostnaderna kom till Trafiknämndens kännedom.  

– Det här var värre än vad jag kunde tro. Det är flera saker som är riktigt allvarliga. Att trafikkontoret hade den här kostnadsuppskattningen redan 2018 men gick till nämnden i november för att begära mer tid och pengar men inte informera om kostnaden. Detta smutsar ner Göteborg och det smutsar ner trafikkontoret, säger Henrik Munck, (D) ledamot i nämnden, till tidningen.

Henrik Munck (D) ledamot i trafiknämnden
Foto: PRIVAT

Munck ville inte att trafikkontoret skulle få igenom sitt önskemål förra hösten och att kostnaderna skulle gås igenom. Istället visade det sig att linbanan då skulle kosta tre miljarder mer än tanken från början. 

”Är så allvarligt” 

Nu är det justerat nedåt och under mötet på onsdagen konstaterades det att det kan landa på mellan 2,1 till 3,1 miljarder kronor.

– Det som nu framkommit om hanteringen är så allvarligt att vi måste lyfta frågan i kommunstyrelsen och utreda om det förekommit oegentligheter, säger han till GP. 

Christer Niland är chef för avdelningen stora projekt på trafikkontoret säger till tidningen att det stämmer att tjänstemännen visste om att det skulle bli dyrare redan under förra sommaren. Tjänstemännen gjorde då bedömningen att de ville göra en komplett kalkyl innan de berättade om slutsatserna. 

Han menar att det som kommunicerades var att budgeten inte skulle hålla men att det behövdes ytterligare tid.