Den så kallade skelettkvinnans kickade ett julkort bland annat till kammaråklagaren Kristina Ehrenborg Staffas, som drev målet, som visar kvinnan själv med tomteluva omgiven av kranier, också iklädda tomteluvor. Foto: PolisenDen så kallade skelettkvinnans kickade ett julkort bland annat till kammaråklagaren Kristina Ehrenborg Staffas, som drev målet, som visar kvinnan själv med tomteluva omgiven av kranier, också iklädda tomteluvor. Foto: Polisen

Den så kallade skelettkvinnans kickade ett julkort bland annat till kammaråklagaren Kristina Ehrenborg Staffas, som drev målet, som visar kvinnan själv med tomteluva omgiven av kranier, också iklädda tomteluvor.

 Foto: Polisen
Kvinnan förklarade att kortet var ett skämt, men Ehrenborg-Staffas såg inte det roliga och en polisanmälan blev gjord. Kvinnan friades i tingsrätten och nu ska hovrätten ta ställning till fallet. Foto: Lennart RehnmanKvinnan förklarade att kortet var ett skämt, men Ehrenborg-Staffas såg inte det roliga och en polisanmälan blev gjord. Kvinnan friades i tingsrätten och nu ska hovrätten ta ställning till fallet. Foto: Lennart Rehnman
Kvinnan förklarade att kortet var ett skämt, men Ehrenborg-Staffas såg inte det roliga och en polisanmälan blev gjord. Kvinnan friades i tingsrätten och nu ska hovrätten ta ställning till fallet. Foto: Lennart Rehnman

"Skelettkvinnans" julkort i hovrätten

Publicerad

Den så kallade skelettkvinnan har gjort förnyad entré inom rättsapparaten.

I ett uppmärksammat fall friades hon från anklagelser för brott mot griftefrid sedan hon förvarat skelettdelar hemma.

Efter det skickade hon ett julkort bland annat till kammaråklagaren Kristina Ehrenborg Staffas, som drev målet, som visar kvinnan själv med tomteluva omgiven av kranier, också iklädda tomteluvor.

Ett skämt

Kvinnan förklarade att kortet var ett skämt, men åklagaren såg inte det roliga och en polisanmälan blev gjord, skriver Göteborgs-Posten.

Hon åtalades för hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman samt ofredande, men tingsrätten friade henne sedermera på alla punkter.

En kammaråklagarkollega, Klas Lundgren, anser tvärtom att kortet innebär ett hot och överklagade till hovrätten, som ska överlägga i ärendet den sista mars.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER