Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skelettkvinnan hade sex kranier hemma

I den 37-åriga kvinnans lägenhet i Bergsjön hittades sex kranier, en ryggrad, ett stort antal andra kroppsdelar, en CD-skiva döpt till "min nekrofili" och fotografier av döda trafikoffer.

Kvarlevorna, sammanlagt cirka 100 skelettdelar, ska kvinnan ha använt för olika sexuella ändamål och även förvarat en del av dem i frysen.

- Hon har uppvisat ett sjukligt och oetiskt intresse för döden, säger kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.

På tisdagen lämnade kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas in åtalet mot den 37-åriga kvinnan från Bergsjön i Göteborg. Hon misstänks för brott mot griftefriden efter det fynd av mänskliga skelettdelar som gjordes i hennes bostad tidigare i höstas. 37-åringen själv har hela tiden nekat till brott och hävdat att hon samlat på sig skelettdelarna av historiskt intresse och samlarintresse.

För sexuella ändamål

Enligt åtalet ska kvinnan ha haft sex kranier, en ryggrad och ett stort antal andra kroppsdelar i sin bostad. De mänskliga kvarlevorna ska kvinnan ha använt i samband med olika sexuella aktiviteter. Vad det handlar om för sexuella aktiviteter är dock sekretessbelagt. Vid något tillfälle ska kvinnan ha förvarat skelettdelarna i frysen. 37-åringen har "behandlat dem på ett skymfligt och oetiskt sätt genom att av innehavda delar plocka ihop ett nästan komplett skelett vilket hon haft liggandes på golvet i sin lägenhet samt förvarat andra delar i plastpåsar", skriver åklagaren i åtalet. I kvinnans bostad hittades även bilder på döda trafikoffer och bårhus. Förutom bilder av bårhus hade hon även koden till ett bårhus i Eksjö. Det är dock oklart om kvinnan använt koden och varit inne på bårhuset.

- Hon har uppvisat ett sjukligt och oetiskt intresse för döden, säger kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.

Kvinnan ska även ha sålt tre kranier, och en ryggrad till en man i Uppsala. Den mannen är kallad som vittne under rättegången för att berätta om köpet och sin sms-kontakt med kvinnan. Han åtalas dock inte för brott eftersom åklagaren anser att mannen saknar uppsåt.

Bilder av döda trafikoffer

Bevisningen består förutom skelettdelarna av liksäckar, en borr och en pannlampa. Dessa föremål hittades i ett lönnutrymme i kvinnans bostad. Enligt Kristina Ehrenborg-Staffas har kvinnan diskuterat med andra om att göra en utgrävning av en kolerakyrkogård i Bohuslän. Polisen har dock varit på den aktuella kyrkogården och konstaterat att den inte varit utsatt för någon utgrävning. Föremålen som hittades i lönnutrymmet kan dock kvinnan ha införskaffat som en föreberedelse för en sådan utgrävning.

På bevislistan finns även två CD-skivor som hittades i 37-åringens bostad, den ena döpt till "min nekrofili" och den andra till "min första upplevelse". Två datorer har även beslagtagits i kvinnans lägenhet. Allt material var dock krypterat och trots att polisen haft flera experter till hjälp har man inte lyckats knäcka koderna. Vad som finns i filerna är därför fortfarande ett mysterium.

Kvitton på skelettdelar

I förhören har kvinnan uppträtt mycket korrekt. Hon har svarat på vissa frågor men i flera fall sagt "inga kommentarer". Hon medger innehavet av skelettdelarna men hävdar att hon köpt dem på internet, de flesta från USA. Det finns även en del kvitton som styrker det. Enligt Kristina Ehrenborg-Staffas är det dock inte rimligt att hon fått tag i alla skelettdelar den vägen. I nuläget finns det dock inga bevis på att kvinnan fått tag i skelettdelarna genom att besöka bårhus eller gräva upp dem från kyrkogårdar.

Sköt från fönster

Det var på kvällen den 5 september som polisen slog till mot kvinnans lägenhet på Kosmosvägen i Bergsjön efter att ett vittne sett henne skjuta med någon form av vapen från sitt fönster. Hon kommer därför även att åtalas för vapenbrott.

Inne i lägenheten påträffades inte bara kvinnan utan även knivar och flera skelettdelar. Polisens tekniker kunde senare konstatera att det rörde sig om mänskliga skelettdelar. Kvinnan greps och häktades senare misstänkt för brott mot griftefriden. Till en början misstänktes hon dock för mord.