Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Skelettkvinnan" dömd till skyddstillsyn

Foto: Anders Wejrot, Polisen

Den 37-åriga kvinnan förvarade skelettdelar och kranier i sin lägenhet.

Kvinnan ska ha använt delarna för olika sexuella ändamål.

I dag dömdes hon till skyddstillsyn för brott mot griftefriden och vapenbrott.

Den 37-åriga kvinnan greps den 6 september i år. Polisen larmades till Bergsjön sedan skott avlossats med ett vapen från balkongen.

När polisen kom in i lägenheten rullades historien om skelettdelar, filmer och dödsfascination upp. 37-åringen blev känd som "skelettkvinnan" över hela världen.

I hennes lägenhet hittades och beslagtogs sex kranier, en ryggrad, ett stort antal andra kroppsdelar, en cd-skiva döpt till "min nekrofili" och fotografier av döda trafikoffer. Kvarlevorna, sammanlagt cirka 100 skelettdelar, ska kvinnan ha använt för olika sexuella ändamål och även förvarat en del av dem i frysen.

37-åringen har också sålt tre kranier, en arm och en ryggrad till en person i Uppsala.

"Sjukligt intresse för döden"

Enligt kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas har kvinnan uppvisat ett "sjukligt och oetiskt intresse för döden".

På måndagen dömdes hon till skyddstillsyn för vapenbrott och brott mot griftefriden.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott och hävdat att hon samlat på sig skelettdelarna av historiskt intresse och samlarintresse. Hon medger innehavet av skelettdelarna och hävdar att de kommer från Storbritannien, Kina, Mellanöstern och Sydamerika enligt domen, men säger att hon köpt dem på internet, de flesta från USA. Kristina Ehrenborg-Staffas menar dock att det inte är rimligt att hon fått tag i alla skelettdelar den vägen.

Det finns inget förbud mot handel av skelettdelar men det hänger ihop med att det enligt bestämmelsen om brott mot griftefrid är förbjudet att "obehörigen flytta" eller "skymfligen behandla" skelettdelar. Det gör det i stort sett omöjligt att handla med skelettdelar utan att bryta mot bestämmelserna.

Flera vittnen berättar, enligt domen, att 37-åringen gärna visade en trälåda innehållande ett tiotal skallar. Vittnesuppgifter talar också om att kvinnan berättat att hon brukar sova med skallarna och att hon fått tag på dem genom att gräva på en kyrkogård.

Inte psykisk störning

Enligt domen har kvinnan inte varit medveten om att hon begått något brott när hon hanterat skeletten på det sätt hon berättat om. Hon har planerat att skriva en bok om bland annat historia och nekrofili. Det är förklaringen till att skelettdelarna, fotografier av sexuell natur på en kvinna och foton på bårhuset i Eksjö hittats i hennes lägenhet.

Det påstående i åtalet som talade om ett särskilt allvarligt brott mot griftefrid ogillas. Anledningen är att brottet inte anses lika allvarligt som två andra uppmärksammade brott mot griftefrid på 2000-talet och att kvinnan inte har några kända anhöriga.

Det har slagits fast att 37-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning och hon är inte dömd sedan tidigare.