Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skavsåret var nära att kosta Alfred, 25, livet

Ishockeyspelaren Alfred Sjöman, 25, har efter ett års kamp tagit sig tillbaka till isen. Men skadan vände upp och ner på livet.
Bakterierna från det tidigare skavsåret spred sig till en gammal ryggskada och skapade en varböld.
Alfred fick även problem med foten.

Det började med ett skavsår på hälen – men slutade i en livsfarlig blodförgiftning som höll på att kosta honom livet.

Ishockeyspelaren Alfred Sjöman, 25, har efter ett års kamp tagit sig tillbaka till isen. Men skadan vände upp och ner på livet.

– Det går inte att beskriva smärtan som jag hade då, säger Skövdebon.

Som ishockeyspelare snörar man dagligen på sig skridskorna flera gånger. Ibland får man skavsår. När 25-årige Alfred Sjöman i december 2013 fick just ett sådant, tänkte han inte speciellt mycket på det.

– Det började ju från skridskorna, jag fick ett trycksår på hälen som till slut utvecklade sig till en slags varkula, men jag tänkte inte på det, berättar Alfred.

Men den där kulan kom att vända upp och ner på hela hans liv. Eftersom den blev infekterad och sprack, kom det in bakterier via det öppna såret. Någon vecka senare började Alfred, som vid tiden spelade i en västsvensk klubb på hög nivå, få ont i ryggen. Bakterierna hade spridit sig upp till en tidigare skada i ryggen och skapat en kraftig varböld.

– Jag blev lite ställd då och undrade var det kom ifrån. Jag kunde inte vara med och träna på en hel vecka, så jag fick åka till vårdcentralen, berättar Alfred, som också berättat sin historia för TV4.

Fick besked om ryggskott

Efter besök på både vårdcentral och hos kiropraktor, fick Alfred beskedet att han hade ryggskott. Den svåra blodförgiftningen gick inte att upptäcka.

– Jag hade en otrolig smärta just när man ska försöka böja sig framåt. Det var helt omöjligt. Jag fick lite värktabletter, men det blev bara värre och värre.

När ytterligare en vecka hade gått, hade värken flyttat sig ner över hela rumpan. Plötsligt kunde Alfred Sjöman varken ligga, sitta eller gå.

– Jag tänkte att det inte kunde vara ett ryggskott, då hade jag inte haft ont i skinkan samtidigt. Även mitt allmänna tillstånd blev värre, men jag fick fortfarande starka morfintabletter mot ryggskott, då kunde man i alla fall härda ut smärtan. Men vi försökte flera gånger prata med vårdcentralen, men de ville inte hjälpa mig, säger Alfred Sjöman.

Blodförgiftningar ökar

Trots sitt tillstånd skickades Alfred hem från vårdcentralen med beskedet att han ”skulle återkomma om det inte blev bättre”. Läkarna misstänkte en muskelinflammation.

– Men efter julen och nyår så klarade jag inte mer, smärtan var outhärdlig och jag kunde inte sova. Vi åkte in akut till Kärnsjukhuset i Skövde där de för första gången konstaterade att det var medicinsk blodförgiftning. Jag fick köras akut till Sahlgrenska för att opereras, säger Alfred Sjöman.

– Det här är ingenting jag önskar min värsta fiende, tillägger han.

Läget var kritiskt och skelettet vid ryggen var kraftigt försvagat. Den närmsta tiden efter operationen fick Alfred Sjöman behandlas vidare och sammanlagt gick han ner 18 kilo.

– Det blev en hel del komplikationer efter det, kroppen bröts ner. Jag fick gå på kryckor i tio veckor och läkarna sa till oss efteråt att jag hade haft tur.

Enligt Socialstyrelsen har antalet fall av blodförgiftningar ökat markant i Sverige på bara tio år. Något som kan härledas till våra nya vanor, och besväret upptäcks inte alltid i ett tidigt stadie.

– Dels blir vi äldre och allt fler sjukdomar i dag behandlas med läkemedel som sätter ner infektionsförsvaret och allt fler personer får inopererat främmande material, säger Lars Ljungström, överläkare i infektionssjukvård till TV4.

Tillbaka på isen

Nu, ett år senare, är Alfred Sjöman tillbaka på isen. Han har kämpat sig tillbaka och har i efterhand blivit stärkt av händelsen. Han har också anmält vårdcentralen som missade blodförgiftningen till Inspektionen för vård och omsorg. GT har varit i kontakt med enhetschefen på den berörda vårdcentralen, som dock inte kan uttala sig om det specifika vårdfallet.

– När man får veta att ett enkelt blodprov på vårdcentralen hade löst problemet så blir man lite... Ja. Det var lite många feldiagnoser, säger Alfred Sjöman som nu deltar i en sjukhusstudie för att se om han kan bidra till en bättre vård i framtiden.

– I dag har jag inga bestående men, mer än att jag hade det kämpigt ett tag. Men i det stora hela är jag fantastiskt glad över att vara tillbaka och att det gick så bra.

BLODFÖRGIFTNING

Kroppen startar en inflammation

Blodförgiftning är en allvarlig men ovanlig infektion som innebär att bakterier har kommit in i blodet. Kroppen försvarar sig då genom att starta en inflammation som i sin tur kan göra att man blir svårt sjuk.

Bakterier kommer in i blodet

Man kan få blodförgiftning om bakterier kommer in i blodet via till exempel urinvägarna, huden eller lungorna. Bakterier kan även samlas vid främmande material som har opererats in i kroppen, till exempel ledproteser eller konstgjorda hjärtklaffar och därifrån spridas till blodet.

Äldre har lättare för att drabbas

Om man är äldre eller av andra skäl har ett nedsatt immunförsvar kan man lättare få blodförgiftning. Blodförgiftning kommer ofta mycket snabbt, ibland på några timmar, och kan vara livshotande. Man behandlas på sjukhus och de flesta som får behandling blir bra igen.

Röda strimmor är ej förgiftning

Många tror att röda strimmor på huden från ett sår kan vara tecken på blodförgiftning, men dessa orsakas aven irritation i blod- och lymfkärl.

–––

Symtom:

Hög feber.

Frossa.

Andnöd.

Hjärtklappning.

Slöhet och förvirring.

Magont och diarréer.

Hudutslag.

Källa: Vårdguiden