Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteverksanställd ringde sig själv i 55 timmar – jobbar kvar

Satsningar på välfärd och klimat när regeringen presenterade sitt budgetförslag.
Jobbfusket ägde rum under hemarbete under pandemin. Nu är medarbetarna tillbaka på arbetsplatsen. Obs, bilden är en genrebild.
Foto: SHUTTERSTOCK
Mannen jobbar på Skatteverket.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

En person anställd på Skatteverket blev påkommen med att ha ringt sig själv i 55 timmar för att på så vis blockera samtal från kunder.

Nu står det klart att mannen får behålla jobbet, enligt ett beslut från myndighetens personalansvarsnämnd.

32 gånger ringde mannen, som arbetar som skatteupplysare på Skatteverket, sitt eget privata nummer. Samtalen pågick totalt i 55 timmar, vilket motsvarar sju arbetsdagar.

Detta för att slippa ta emot samtal från kunder.

När beteendet upptäckts och en chef konfronterat mannen så förnekade han inledningsvis uppgiften, och skyllde på tekniken och statistiken kring hans telefonsamtal måste visa fel. 

Men senare medgav han att han är skyldig till agerandet. Han menade att han hade ”extremt låg” motivation att arbeta och att han i stället ägnat tiden åt att ta rast eller ”uppdatera sina kunskaper”.

Personalansvarsnämnden har utrett händelsen och skriver följande:

”Nämnden ser mycket allvarligt på det inträffade. NN har agerat på ett förslaget sätt i syfte att undvika att ta emot samtal. Särskilt anmärkningsvärt är att fyra av NN:s samtal till sin privata telefon ägde rum efter mötet med arbetsledningen.”

”Inte alls okej”

Nu är beslut fattat gällande de disciplinära åtgärderna.

Straffet blir 25 procents löneavdrag under en månad.

– Det är den näst yttersta åtgärden, och det högsta löneavdraget vi kan utdela, säger en chef på myndigheten till NWT, som var först med att rapportera om händelsen.

Det yttersta straffet hade varit att avskeda mannen.

– Självklart ser vi allvarligt på på händelsen, och det är inte alls okej. Den samlade bedömningen är att medarbetaren efter det inträffade tagit ansvar i sitt arbete och utfört arbetsuppgifterna bra, säger chefen till tidningen.


Se också:

Skatteverkets tips och tricks – tänk på det här när du deklarerar.