Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverket vann över förre Stampen-pampen

Tomas Brunegård förlorade i domstol och mångmiljonkraven från Skatteverket efter dealen med Peter Hjörne och Stampen står fast.Foto: JOHANNA WAAK
Huset där Stampentidningen Göteborgs-Posten har sina lokaler och som Brunegård under många år var vd och styrelseordförande. Foto: HENRIK JANSSON

Tomas Brunegård, tidigare vd för Stampen-koncernen där bland annat GP ingår, åkte förra året på en rejäl skattesmäll.

Han överklagade – och nu har även Förvaltningsrätten i Göteborg sagt sitt:

Skatteverkets beslut står fast. Brunegård ska betala närmare 11 miljoner kronor i skatt och skattetillägg.

Dessutom får han inte ersättning för över 330 000 kronor i bland annat advokatkostnader.

Bakgrunden till skattekravet är en lukrativ deal som Tomas Brunegård gjorde med Stampen 2006, samtidigt som han hade höga positioner inom mediekoncernen. Genom sitt bolag Surteby förvaltning AB fick Brunegård möjlighet att genom en option köpa 89 aktier i Stampen Media för tusen kronor styck, alltså 89 000 kronor.   

Aktierna kunde Brunegård senare sälja tillbaka för drygt 152 000 kronor styck, alltså totalt drygt 13,5 miljoner kronor.

Mellanskillnaden vill Skatteverket se som en löneförmån som Stampen gett Tomas Brunegård, som också ska beskattas som sådan.

Personligt bonusavtal

Från Skatteverket menade man att det inte fanns några tvivel om att det rörde sig om just en löneförmån, bland annat eftersom köpoptionsavtalet fanns med som en bilaga till Tomas Brunegårds personliga bonusavtal. I den delen menar förvaltningsrätten att det rörde sig om en köpoption, men delar i övrigt i stort Skatteverkets bedömning.

Detsamma gäller inställningen till så kallat skattetillägg, den procentuella straffavgift som tillkommer för den som lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket över en viss nivå. 

Enligt förvaltningsrätten har Tomas Brunegård lämnat de flesta uppgifterna om köpoptionen, men inte den väsentliga och helt avgörande uppgiften om att marknadsvärdet på aktierna var högre än det pris som angavs i optionen. 

Skattetillägg på tre miljoner

Därför ska Tomas Brunegård nu inte bara betala ytterligare nästan 7,8 miljoner kronor i skatt utan också drygt tre miljoner i skattetillägg. 

Själv menar Tomas Brunegård att Skatteverkets resonemang brister. Det finns, enligt honom, inte en trovärdig förklaring till varför Stampen skulle låta honom köpa aktier av det värdet till ett så lågt pris. Att han råkade vara anställd är inte en tillräcklig förklaring, menar han.

Tomas Brunegård menar också att optionsavtalet var allmänt känt, bland annat efter att SVT Uppdrag granskning rapporterat om i samband med en granskning av Stampens affärer och att han inte har medvetet lämnat någon oriktig uppgift till Skatteverket.

Förvaltningsrätten avslår också Tomas Brunegårds krav på att få ersättning för sina omkostnader, bland annat advokatkostnader, i samband med skatteprocessen. Det rör sig dels om 200 000 kronor knutna till processen hos Skatteverket, och 133 271 kronor knutna till processen i Förvaltningsrätten.

74 miljoner i lön

I samband med att Skatteverkets beslut offentliggjordes förra året kommenterade Tomas Brunegårds dåvarande ombud Erik Karlsson, beslutet i Medievärlden.

– Skatteverket har siktat in sig på ett formaliafel och vi kommer att överklaga beslutet alldeles strax. Vi har goda förhoppningar om att vinna det här, sa han till tidningen. 

Under åren 1996-2014 då Tomas Brunegård, var vd- och styrelseordförande för Stampen, sammanlagt 74 miljoner kronor i lön.

Samtidigt gick koncernen med kraftiga underskott. Mediekoncernen hamnade vid ruinens brant, och tvingades 2016 genomgå en rekonstruktion med nettoskulder på 1,1 miljarder kronor.

Kommer överklaga vidare

Tomas Brunegård hänvisar till sina advokater för kommentarer om domen. Advokaten Erik Karlsson svarar på mejl:

”Vi har tagit emot och analyserat förvaltningsrättens dom. Vi tycker att det är positivt att domstolen delar vårt synsätt att optionen inte utgjort någon särskild förmån. Däremot finns det andra delar av domen som inte är korrekta enligt oss. Vi kommer därför att överklaga. Vi har fortsatt goda förhoppningar om att få rätt i nästa instans.”