Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverket åt thai
i ett år – kom på fusk

Skatteverket käkade thaimat i ett år för att komma åt skattefusk.
Foto: Anna Hã Llams / Expressen
Enligt Skatteverkets beräkningar höjs nu
Foto: Thomas Engstrom

Under ett års tid lunchade Skatteverkets kontrollanter på thairestaurangen i Göteborg.

De åt luncher i restaurangens lokaler och köpte med sig hämtmat.

Men när inköpen nu i efterhand jämförts med vad som slogs in i kassan visar det sig att hälften av pengarna lades rakt ned i kassan - oredovisade och utan kvitto.

Enligt ett färskt skattebeslut höjs nu restaurangens intäkter med närmare en halv miljon kronor efter Skatteverkets ett år långa granskning på fältet.

Skatteverkets kontrollanter har under ett års tid, mellan den 20 augusti 2013 och 20 augusti 2014, köpt mat på thairestaurangen under lunchtid. Det har rört sig om enskilda inköp av hämtmat, men också lunchbesök där mat ätits i restaurangen och där kontrollanterna samtidigt räknat hur många gäster som handlat under samma tid.

Inköpen har sedan stämts av mot de uppgifter som funnits registrerade i kassaregistret. Av sexton kontanta inköp som Skatteverkets personal gjort under ettårsperioden hade hälften inte slagits in i kassan.

"Har gett stor effekt"

En jämförelse mellan antalet räknade gäster och den information som fanns i kassan visade att var femte kunds lunchinköp inte slogs in i kassan.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket för kontrollen av kontanthandeln, beskriver fallet som ett typexempel på de nya metoder myndigheten i dag har till buds.

– Det här är ett exempel på de möjligheter vi har fått efter att de nya lagarna med kassaregister infördes och möjligheten till kontrollköp. Det har gett stor effekt, säger Conny Svensson.

Restaurangens ägare skyller på att de har haft stor omsättning på personal och att det därför varit svårt att kontrollera att personalen har gjort allt rätt. Något överskott i kassan mot slutet av arbetsdagen har inte ägaren sett till och säger till GT att hon tror att någon av de anställda måste ha stulit.

– Jag förstår inte vad som hänt, jag är kock i köket och vet inte vad jag ska säga. Varje dag har vi haft olika personal och jag tror att någon tagit pengarna som blivit över i kassan men jag vet inte vem, säger restaurangägaren.

"Varit hos min sjuka mamma"

Restaurangägaren tycker inte heller att de inköp som Skatteverkets kontrollanter är tillräckligt representativa för att dra några långtgående slutsatser om att pengar inte har betalats in.

– Jag har varit i utlandet hos min sjuka mamma när de har varit här och jag vet inte vem som arbetade just då, säger restaurangägaren.

Bolaget som driver thairestaurangen har en mängd anmärkningar från revisorerna, varje årsredovisning de senaste fem åren har någon form av anmärkningar, och det brukar vara en grund för Skatteverket att göra kontroller.

Enligt skattebeslutet ska bolagets intäkter ökas med 446450 kronor. Bolaget ska också betala mer i moms än vad som tidigare angetts.


Missa inga nyheter – följ GT på Facebook och Twitter.