Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skattebetalarna står för GU-rektorns 60-årsfest

Eva Wiberg tillträdde som rektor under 2017. Redan blåser det snålt kring henne.Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET/PRESSBILD
Ågrenska villan, i centrala Göteborg, där festen hölls.Foto: Google Maps

Trerätters middag med Kalix löjrom, rostad pilgrimsmussla och kalvfilé stod på menyn då Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg med familj bjöds på 60-årsfest i april.

Bara blomsterarrangemang och utsmyckning av lokalen för de 25 särskilt inbjudna gästerna gick på 3 410 kronor.

Och universitetet stod för notan.

– En personalsocial aktivitet, enligt Eva Wiberg.

När hennes rektorskollega i Stockholm fyllde 60 blev det betydligt enklare – med tårta och kaffe i biblioteket.

Eva Wiberg tillträdde som rektor för Göteborgs universitet under förra året. Redan sedan tidigare har hon uppmärksammats för sitt vidlyftiga resande och för att ha låtit universitetet stå för privata taxiresor.

Nu kan GT avslöja att hela notan för Eva Wibergs 60-årsfest den 19 april, med trerätters middag och mousserande vin på traditionstunga redarfastigheten Ågrenska villan, hamnade hos skattebetalarna – genom universitets kassa.

Bland de 25 inbjudna på gästlistan fanns även Eva Wibergs familj.  

Eva Wiberg: "En personalsocial aktivitet"

Men rektorn själv säger att festen var en personalsocial aktivitet som kom att läggas på samma dag som hennes egen födelsedag.

– Det fanns två skäl för festen, det ena var att vi fick en möjlighet att träffas i ledningen och staben. Det andra var att det av en tillfällighet råkade äga rum just på min födelsedag och min familj var på plats, säger Eva Wiberg.

 

LÄS MER: GU-rektorn tvingas betala tillbaka privata taxiresor 

 

Inbjudan till festen på Ågrenska villan skickades från universitetets ledningsstab och där finns ingen tvekan om att det handlar om ett firande av den egna rektorns födelsedag:

"Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg fyller 60 år den 19 april. Detta vill vi gärna uppmärksamma och fira. Du är hjärtligt välkommen att fira denna dag tillsammans med Eva", går det att läsa i inbjudan.

Ågrenska villan i centrala Göteborg har traditionstung historia.Foto: Google Maps

Kalix löjrom och vårsparris

De inbjudna gästerna var, förutom tre av Eva Wibergs familjemedlemmar, höga chefer vid Göteborgs universitet samt anställda vid ledningsstaben.

De bjöds, enligt inbjudan, "på en trerätters middag, underhållning och ett trevligt mingel". 

Kalaset inleddes vid 17-tiden med mousserande vin. 

Vid 18.30 serverades förrätten: Kalix löjrom, vit vårsparris och rostad pilgrimsmussla.

 

LÄS MER: Universitetshöjdaren flög för hundratusentals kronor 

 

Därefter dukades kalvfilén med färsk potatis och tryffel fram.

Vid 22-snåret beräknades festen vara över efter att gästerna också ätit födelsedagstårta, en Schwarzwaldstårta.

Eva Wiberg.Foto: KENNET RUONA/TT NYHETSBYRÅN

1 600 snittar och 36 flaskor vin

Eva Wibergs företrädare Pam Fredman firades också då hon fyllde 60 år. Det var för åtta år sedan och den gången gick inbjudan ut till alla universitets anställda om att fira rektorn i universitetets egen huvudbyggnad i Vasaparken. Även särskilt utvalda gäster utifrån bjöds in. 

36 flaskor vitt mousserande vin, 25 flaskor cider och 1 600 snittar delade de inbjudna gästerna på den gången – för sammanlagt 41 070 kronor. 

Denna gång landade fakturan för de 25 inbjudna gästerna –inbegripet familjemedlemmarna – på 23 398 kronor. 

Blomsterarrangemang och utsmyckning av lokalen gick ensamt på 3 410 kronor.

– Jag var inte intresserad av något större firande men så pratades vi vid och kom överens om att syftet kunde vara bredare än bara en födelsedag. Det blev en mindre mottagning, en personalsocial aktivitet, säger Eva Wiberg.

Enligt henne kom initiativet inte från henne, utan från hennes medarbetare.

KTH-rektor betalade tillbaka

Tidigare i år firade rektorn på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm, Sigbritt Karlsson, sin 60-årsdag. Då blev det tårta och kaffe i biblioteket i stället för stora dyra middagar. Det var hennes uttryckliga önskan, enligt universitetsledningen. 

– Vi fyller alla år och jag ser födelsedagen som en privat sak. Även då man fyller jämnt. Jag vill hellre uppmärksammas för de insatser jag eventuellt gör än för att jag fyller år, för det gör ju alla, säger Sigbritt Karlsson.

Universitetets huvudbyggnad i Vasaparken.Foto: PER WISSING

Hennes företrädare som rektor granskades av Aftonbladet förra året för en 60-årsfest liknande den som Eva Wiberg hade i april. Den tidigare KTH-rektorn valde i samband med granskningen att betala tillbaka kostnader knutna till sina egna släktingar.

Business class och privata taxiresor

Det är inte heller första gången som Eva Wiberg är i blåsväder. Förra året kunde studenttidningen Lundagård avslöja att Eva Wiberg, då som prorektor vid Lunds universitet, flugit business class och låtit universitetet betala för dyra taxiresor för hundratusentals kronor i strid med resepolicyn. 

Så sent som i förra veckan avslöjade GP att Eva Wiberg tvingas betala tillbaka kostnaden för 26 taxiresor som Göteborgs universitet bedömt vara privata – och inte för tjänsten. Enligt tidningen skedde det först efter att de inlett en granskning. 

I Lund kom universitetets internutredning senare fram till att Eva Wiberg inte gjort några formella fel.

Eva Wiberg säger att hon var villig att betala för sig själv och de egna familjemedlemmarna men uppger att hon fick beskedet från staben att både universitetets eget regelverk och Skattverket tillåter att kostnaden tas av skattebetalarna.

– Jag förhörde mig noga om detta och var väldigt noga med att inte blanda samman det privata och det offentliga, säger Eva Wiberg.