Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skärpta restriktionerna i Västra Götaland förlängs

Fler yngre dör i covid-19: ”Vi vet inte varför”
Förra veckan rapporterades drygt 5 400 nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Wahlberg smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen-
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen i Västra Götaland är fortfarande så pass hög att de skärpta restriktionerna förlängs i ytterligare två veckor, till 16 maj, uppger regionen i ett pressmeddelande.

Faran är inte över menar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.  

De skärpta restriktionerna förlängs, från den 3 till 16 maj i Västra Götalandsregionen då smittspridningen är fortsatt hög, förra veckan rapporterades över 5 400 nya fall av sjukdomen, något mindre än tidigare veckor.

– Smittspridningen bland unga i Västra Götaland är nu något mindre än tidigare. Därför kan man överväga att öppna upp något mer. Men faran är inte över och det finns tydliga skillnader inom regionen. Fortfarande rapporteras ett stort antal nya fall av covid-19 bland unga i skolåldrarna. Därför vill jag understryka att kommuner och skolor kan, och bör, dra ner ytterligare vid behov, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i pressmeddelandet.

Råden kring gymnasieskolan ändras

Råden till gymnasieskolorna ändras under perioden, Västra Götalandsregionen rekommenderar från och med nästa vecka att skolorna kan ha som mest två tredjedelar av eleverna på plats men om det blir ett utbrott av sjukdomen eller ökad smittspridning kan skolorna behöva dra ner på undervisningen ytterligare. 

När det gäller högstadieskolorna rekommenderar regionen att undervisningen sker utan risk för trängsel och att en huvudman kan lokalt besluta om distansundervisning.

För elever i låg- och mellanstadiet rekommenderas att bedriva undervisningen i den egna klassen och inte blanda olika elevgrupper. 

De skärpta rekommendationerna innebär fortsatt bland annat att antalet kontakter ska vara begränsade, undvika platser som kollektivtrafiken där trängsel kan uppstå, avstå inte nödvändiga resor och att arbeta hemifrån.