Foto: Scanpix Norway
 Foto: Scanpix Norway

Skärpt gränskontroll i Västra Götaland

Publicerad
Uppdaterad
Under natten har polisen kontrollerat samtliga bilar som har passerat in i Sverige via de norska gränserna i Bohuslän och Dalsland.
De utökade kontrollerna startade klockan 23 på fredagen, efter massakerna i Norge.
– Under natten har förar- och fordonskontroller utförts på samtliga som har passerat in i Västra Götaland från Norge, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

Direktiv från Rikskriminalen

De extra orsakerna bakom den höjda beredskapen vill inte Blixer gå in på.
– Vi fick direktiv från Rikskriminalen att utöka gränskontrollen med anledning av händelserna i Norge, säger han.
Nattens kontroller har inte följts av några åtgärder.
– Vi har inte gjort några gripanden eller fynd, säger Björ Blixer.

"Återgått till normal verksamhet"

Vid 09-tiden på lördagsmorgonen avbröts de utökade kontrollerna.
– Nu har vi återgått till normal polisiär verksamhet i Västra Götaland efter nya direktiv från Rikskriminalen. Men vi följer utvecklingen minut för minut och är beredda att dra igång igen om situationen i Norge skulle förändras, säger Björ Blixer.

Höjd säkerhetsnivå på Landvetter

Efter fredagens attacker vidtas även extra säkerhetsåtgärder på Landvetters flygplats. Men enligt GP.se vill inte polisen släppa några detaljer om vad som händer på flygplatsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER