Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarpa uppmaningen: Tvinga ingen till vaccin

”Tiden är mogen för att öppna erbjudandet om vaccination för fler”.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: Colourbox

Vaccinationstakten i Västsverige är hög – totalt har nästan 1,5 miljoner doser getts till invånarna. 

Men i vissa områden är vaccintalen fortfarande låga och när resandet ökar i semestertider finns en oro att smittan ska öka på nytt. 

I Angered ska Västra Götalandsregionen nu aktivt uppmana folk till att ta sprutan – men professor Agnes Wold är tydlig i sin uppmaning: Tvinga ingen! 

– Det behöver man inte i Sverige, säger hon. 

GT har tidigare rapporterat att två av tre vuxna västsvenskar nu har fått vaccin. Och samtidigt som vaccinationstakten ökar stadigt även hos unga vuxna, kommer snart 16- till 17-åringar också kunna få vaccinet. 

Men: Vissa områden ligger fortfarande efter. Därför kommer VG-regionen med närvaro på gator och torg aktivt uppmana invånare att vaccinera sig. 

– Med hjälp av kulturtolkar och hälsoguider kommer vi att vara ute på gator och torg och ta direktkontakt med invånare i Angered och erbjuda vaccination. Vi kompletterar tidsbokning på nätet med att erbjuda tidsbokning på plats, i direkta möten med de som bor i stadsdelen, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge. 

Kristine Rygge, vaccinsamordnare.
Foto: Marie Ullnert / Pressbild

Agnes Wold: Tvinga ingen

Men medan vaccinationstakten kan vara låg i vissa områden på grund av okunskap, väljer också vissa att aktivt avstå från att ta sprutan. 

På sociala medier pågår kampanjer där invånare uppmanas att inte ”gå i fällan”. Men medan vissa menar att det borde vara obligatoriskt, menar Agnes Wold att det kan vara kontraproduktivt att tvinga de personerna att ta sprutan. Skälen till att man avstår är också olika. 

– En del är ju rädda för sprutor, andra har rena konspirationsteorier. Det skrivs en hel del på nätet som är fullständigt trams. Det presenteras konstiga diagram och det är lätt att gå på det. Och om det är av de anledningarna man inte vill vaccinera sig så övertygar man ingen genom att tvinga dem, det tror jag inte, säger professorn. 

Av de grupperna som har fått vaccinet har Sverige en ”exceptionellt hög vaccinationsgrad”, menar Agnes Wold. Siffran, som ligger på 90 procent, visar att många frivilligt har velat ta sprutan. 

– När det gäller personer över 80 år ligger det på 93 procent. Det är helt fantastiskt, säger Wold och fortsätter: 

– När man släppte på för 60-åringar och 50-åringar så steg vaccinationsgraden ytterligare och jag anser då, personligen, att man inte ska hålla på och tjata för mycket på de som inte vill. Det blir kontraproduktivt. Vi ska vara glada att vi har den här enormt höga frivilliga vaccineringen i Sverige. 

Sverige har en ”exceptionellt hög vaccinationsgrad”, menar Agnes Wold.
Foto: Vitaliy Kytayko / Colourbox

Uppmaning: ”Skjut inte upp det” 

När det gäller smittspridningen går också den åt rätt håll de senaste veckorna. Senaste siffrorna visar att väldigt få intensivvårdas på grund av covid-19 och inom vården upplever man ett lättat tryck under sommaren. 

– Det ser bra ut nu, det är väldigt låg smittspridning och det är bra. Jag hoppas bara att de som varit ute och tittat på fotboll håller sig hemma. Det är faktiskt deras plikt när man varit ute och har exponerat sig för smitta, att man håller sig helt hemma, tar prover och är säker på att man är smittfri. Det gäller fortfarande, att man är försiktig, säger Agnes Wold. 

Hon tror dock att det finns en risk i att vissa skjuter upp sitt vaccinationstillfälle nu när det blir semestertider. 

Man prioriterar helt enkelt annat – vilket är fel, menar Wold. 

– Det är viktigt att alla som vill vaccinera sig gör det så snabbt som möjligt. Man ska inte tänka att ”jag har semester och gör det en annan dag”, utan prioritera att vaccinera dig. Det är helt och hållet den som avgör hur det går med smittspridningen. Andelen vaccinerade är hög i Sverige, så jag tycker inte att man ska tvinga någon som inte vill - men de som vill vaccinera sig bör inte tjafsa om tider och skjuta upp det. Ta ansvar. 

Men att några avstår lär inte ha någon effekt på smittspridningen i samhället: 

– Nej, vaccinationen har haft effekt, det ser vi. Man kan se hur dödligheten rasade ner när vi kom i gång med vaccinationen. Det var som högst den 18 januari och är nu nere på nästan noll. Och det beror på att alla riskgrupper har vaccinerats och det är det viktigaste.

Biden: Desinformation på sociala medier dödar 

Antalet coronafall ökar i flera delstater i USA • ”Pandemin vi har är bland ovaccinerade”

”Dåligt samve för att jag twittrar”

Agnes Wold om hur pandemiåret sett ut, Twitter, och hur svenskarna skött sig.