Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarpa halkvarningen: ”Lamporna lyser röda”

Det råder risk för halka i Västsverige. Arkivbild.Foto: Pedersen, Terje / NTB
”Lamporna som varnar för frosthalka lyser röda på alla stationer i västra Sverige nu”, säger Eric Zachrisson vid Klimator.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Eric Zachrisson på Klimator.Foto: PRIVAT

Ett antal halkolyckor har rapporterats in i Västsverige under lördagen.

Risken är stor för än större trafiksvårigheter kommande dygn.

– Lamporna som varnar för frosthalka lyser röda på alla stationer i västra Sverige nu, berättar Eric Zachrisson vid vägklimatföretaget Klimator lördag eftermiddag.

Och prognoserna för söndag talar för ännu besvärligare väglag.

Det är kombinationen av kyla och mycket fukt på vägbanor och i luften som gör att halka kan uppstå i stort över hela Västsverige denna helg.

– Det är lite extra lurigt just nu för man kan köra på en jättefin vägsträcka och plötsligt blir det glashalt, varnar Eric Zachrisson.

Skuggiga partier riskabla

Störst är risken att överraskas av halkan när man kommer in i partier som legat i skugga hela dagen.

– Dessutom är det generellt alltid större risk för halka på vägar som går intill vatten och så broarna förstås.

Vidare uppger han att riskerna att överraskas av halt väglag under färd är större om man färdas i östlig-västlig riktning och tvärtom än nordlig-sydlig eller tvärtom.

Det har alltså redan lördag eftermiddag bildats frosthalka på vägsträckor i hela det område där Klimator har mätstationer. Det handlar om nästan hela Västra Götalands och Hallands län.

DETTA ÄR KLIMATOR

Klimator är ett Göteborgsbaserat bolag som grundades av två forskare inom vägklimatologi för 20 år sedan.

 

I dag använder sig Klimator av avancerade modeller och artificiell intelligens för att ta fram pålitlig vägväderinformation, som levereras till bland annat globala biltillverkare, statliga trafikverk och vinterentreprenörer i syfte att göra vägarna säkrare och mer effektiva och därmed minska olyckor.

 

Väglagsprognoserna från Klimator är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Läsare bör därför vara medvetna om att vägunderlaget plötsligt kan ändras och varsam körning uppmanas alltid, med råd om att använda vinterdäck och hålla relevant avstånd.

Prognosen för kvällen är ungefär likadan. Det troliga är att allt fler vägsträckor blir hala och sedan blir frosthalkan allt kraftigare under natten.

Risk för ren ishalka

– Så söndag morgon kan det bli riktigt halt på många ställen. Som det ser ut nu ser det ut att bli mest halka i den västra delen av Västsverige. Längs Bohuskusten ser det ut att kunna bli ren ishalka på en del håll.

Ishalka är den svåraste/kraftigaste formen av halka.

– Längre österut, inne i Skaraborg och i Sjuhärad bort mot Jönköping, ser det inte ut att bli lika mycket halka, men man ska ta det försiktigt där också. Lokalt kan halkan slå till överallt, säger Eric Zachrisson.

Polis och räddningstjänster har vittnat om och varnat för hala vägbanor under lördagen. Bland annat har ett två olyckor inträffat på riksväg 40 under lördagen.

SMHI har än så länge inte gått ut med några generella halkvarningar.

 

LÄS MER: Bilar körde av vägen halkolyckor