Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarp varning för halka: ”Glashalt”

Meteorologen med en prognos för närmaste tiden: ”Kan bli rejält kallt igen”.
Det är halt på vägarna i Västsverige och flera olyckor har inträffat. På Orust voltade en bil omkring klockan 07.

En mängd halkrelaterade olyckor har inträffat på vägarna runtom i Västsverige under lördagen.

Räddningstjänst och polis uppmanar alla trafikanter att ta det mycket försiktigt.

– När det är så halt som det är i dag gäller det att anpassa hastigheten, vara vaksam och köra försiktigt, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Det är besvärligt väglag på flera håll i Västsverige, och under lördagens morgon och förmiddag har flera olyckor inträffat.

– Vi har fått in sex, sju olyckor och samtliga är halkrelaterade, säger Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, och fortsätter.

– Det är glashalt på vägarna runtom i vårt område, från norra Halland och i hela området kring Göteborg. Det gäller även de stora vägarna som E6 och riksväg 40.

Han uppmanar alla trafikanter att anpassa hastigheten efter väglaget och köra försiktigt. 

Polisen: ”Var vaksam”

Även polisen varnar för det hala väglaget.

– Man kan tycka att man har bra däck och dubbar, men när det är så halt som det är i dag gäller det att anpassa hastigheten, vara vaksam och köra försiktigt, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

– Det verkar som att det slog om hastigt från väldigt blött till väldigt halt. Vi har haft olyckor från Kungsbacka i söder till Uddevalla i norr. Det är även väldigt halt i Skaraborg, fortsätter Göransson.

Den första halkrelaterade inträffade klockan 06.45 på lördagsmorgonen, enligt polisens uppgifter. Det rörde sig om en serieolycka på E6 i Mölndal.

En bil körde först in i räcket, och när en så kallad TMA-bil anlände till platsen blev den i sin tur påkört. Ingen person kom dock till skada.

Knappt en halvtimme senare körde en bil ner i ett dike på väg 764 på Orust och hamnade på taket. Enligt polisen var det mycket halt på platsen. Det finns inga rapporter om allvarliga personskador.

Flera voltolyckor

Olyckslarmen följde sedan i en strid ström:

08.26: En bil voltar i närheten av Frändefors. Polis, räddningstjänst och ambulans rycker ut till platsen. Drygt 90 minuter senare uppger polisen att ingen person kommit till skada och att man är klar på platsen.

08:27: Polis, räddningstjänst och ambulans rycker ut till Resteröd i Uddevalla kommun, där en personbil har voltat. Två personer har färdats i bilen, ingen av dem behöver följa med ambulans för vård.

09:21: En minibuss voltar på väg 184 i Falköpings kommun. Två personer färdades i bussen, och enligt polisen har de skadats. Det är oklart hur allvarligt.

09:34. En lastbil lastad med bensin välter på Vadsbovägen. Lastbilen står på vägbanan, och släpet ligger på sidan i diket. Det är mycket halt på platsen. Det läcker drivmedel från släpet och räddningstjänsten spärrar av vägen för trafik i båda riktningar.

09:43: Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till väg 187 Stora Levene, där en personbil har voltat och ligger ute på en åker. Två personer har färdats i bilen. Det är oklart om de har kommit till skada i samband med olyckan.

Kan bli mer halka

Väderleken ser ut att bli snarlik även under söndagen och måndagen, vilket innebär att vägytorna riskerar att bli hala även då. Det säger Per Holmberg, metorolog vid väderinstitutet Storm.

– Temperaturen ligger kring nollstrecket samtidigt som luftfuktigheten är hög, och det räcker att det bara blir lite kallare för att det ska uppstå frosthalka, säger han.

Luckor i molntäcket kan också leda till frosthalka, fortsätter han. 

– Då inträffar det man kallar utstrålning, när värmen försvinner och det blir kallt närmast marken. Risken är som störst under natten och de tidiga morgontimmarna.

SE OCKSÅ: