Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skarp bomb vid flyktingboende

Detta efter att ett misstänkt farligt föremål hittats på platsen.
Foto: Nora Lorek
Nationella bombskyddet har kallats till Lilleby camping. Detta efter att ett misstänkt farligt föremål hittats på platsen.
Foto: NORA LOREK
Polisen har spärrat av ett stort område.
Foto: Nora Lorek

Nationella bombskyddet har kallats till ett mellanboende för nyanlända efter att ett misstänkt farligt föremål hittats.

Verksamheten, som är belägen på Lilleby camping i Torslanda, har utsatts för hot tidigare.

På onsdagskvällen meddelade polisen att det misstänkta föremålet var skarpt och innehöll någon form av sprängmedel.

Det var vid lunchtid på onsdagen som polisen fick larm om att ett misstänkt farligt föremål hittats på Lilleby Camping i Torslanda. Campingen har sedan en tid tillbaka fungerat som ett så kallat mellanboende för nyanlända.

– Det var en av de anställda som hittade ett föremål vid en av husvagnarna. De valde då att ta kontakt med polisen, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Nationella bombskyddet inkallat

Polisen gjorde en yttre undersökning av föremålet. Då det inte gick att avgöra om föremålet är farligt eller ej så kallades nationella bombgruppen in. Polisen har spärrat av delar av campingen i väntan på tekniker och polisens nationella bombskyddsgrupp, som är på väg till platsen.

– Vi har ju även evakuerat de som bor närmast det här anträffade föremålet, säger Peter Adlersson.

Enligt polisen har det förekommit hot mot verksamheten tidigare, bland annat har grannar hetsat varandra att bränna ner bostäderna i en Facebookgrupp En förundersökning om olaga hot mot grupp har inletts.

Räddningstjänst på plats

Även räddningstjänsten är på plats med två brandbilar och två ledningsbilar.

Peter Adlersson:

– Nu är det bara väntan som gäller, på att bombgruppen ska få göra sitt jobb. Vi får se vad de kommer fram till. Hur lång tid det arbetet kommer att ta vet jag inte i nuläget.

På onsdagskvällen meddelade polisen att det misstänkta föremålet var skarpt, innehöll sprängmedel och har desarmerats av bombskyddet.

– De har gjort en noggrann undersökning och gick varsamt fram. Det visade sig att det här var skarpt och innehöll någon form av sprängmedel, säger Peter Adlersson.

Allmänfarlig ödeläggelse

Nationella bombskyddet har tagit med sig föremålet, som inte längre betraktas som farligt, för analys.

– Vi hoppas på klarare besked när detta är klart, jag vet inte hur lång tid det kan ta. Vi arbetar med att säkra spår år brottsplatsen. Rubriceringen på ärendet har också uppgraderats till försök till allmänfarlig ödeläggelse, säger Peter Adlersson.

Enligt polisen så finns en krisgrupp från kommunen på plats för att ta hand om de boende på campingen.

– De är ju fria att återvända till sina bostäder nu, men det är ju inte säkert att man vill det med tanke på det inträffade, säger Adlersson.