Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skärgårdsborna slår larm: ”Som att spela rysk roulett”

Elisabeth Dahlin, 70, bor på Donsö i Göteborgs skärgård.Foto: SVT Nyheter Väst
OBS! Genrebild.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Öbor larmar om ökad trängsel på färjorna ut till öarna från Göteborg och många är oroliga.

Elisabeth Dahlins make tillhör riskgruppen och två dagar i veckan behöver han åka till sjukhuset – i en trång färja.

– Det är som att spela rysk roulett, säger Elisabeth Dahlin, 70 som bor på Donsö.

Många svenskars sommarplaner har grusats av coronapandemin. Av den anledningen har Göteborgs skärgård vuxit fram som ett hett turistmål.

Öborna i Göteborgs södra skärgård har redan märkt av ett ökat tryck på bland annat färjorna till öarna, och det är många som är oroliga.

Föreningen SSIS, Södra skärgården i samverkan, har skickat ett öppet brev till Västtrafik, Göteborgs Stad, Trafikkontoret och Göteborg & co. Där varnar de att bofasta som tillhör i en riskgrupp löper en större risk i det ökade trycket, något som SVT Nyheter Väst rapporterade om först.

– Det är viktigt att förtydliga att det finns många människor som lever på att det är mycket gästande folk på öarna. Det är ingen fråga om gäster till skärgården eller inte, utan det handlar om att samsas, säger Elisabeth Dahlin som bor på Donsö.

Göteborgs skärgård har blivit ett hett alternativ när mångas semesterplaner har grusats.Foto: ANNA BERGKVIST / GT/EXPRESSEN
Foto: SVT Nyheter Väst

”Det är som rysk roulett”

Elisabeths make tillhör en riskgrupp. Han har en njursjukdom och två dagar i veckan behöver han åka till sjukhuset i Mölndal för att göra en dialys.

– Min man står på en livsuppehållande behandling och den behandlingen kan han inte få på ön. Då måste han åka färjan över och på andra sidan väntar en så kallad dialystaxi, som kör honom till sjukhuset, säger Elisabeth.

Elisabeths får en klump i magen varje gång hennes make ska sätta sig ombord på färjan.

– Det är som att spela rysk roulett när han måste trängas med andra människor ombord. På färjan har de avsedda platser för folk med hundar och för folk med barnvagnar, men inga platser för folk i riskgruppen, säger Elisabeth.

Vad tycker du man ska göra i stället från Västtrafiks sida?

– Om nu sjukvården har möjliggjort en dialysresa för honom, varför gäller inte det ute till sjöss? Han får inte åka buss eller spårvagn. Men ute till sjöss så gäller inte detta tydligen, det finns ingen hjälp han kan få.

Svaret från Västtrafik

Johanna Eriksson Eknander är affärschef för båt på Västtrafik.

– Vi förstår den oron, både för de som bor, jobbar och driver verksamhet ute i skärgården. Det är en svår situation, säger hon till SVT.

För att lätta på det ökade trycket har Västtrafik valt att öka antalet turer och man har även satt upp markeringar för avstånd. Men Elisabeths förslag, om avskilda platser för människor i riskgruppen, är inte aktuellt.

– Västtrafik är en allmän kollektivtrafik där vi har svårt att särskilja på resenärerna. Det finns flera typer av grupper som skulle behöver resa säkert, men vi har valt vägen att begränsa antalet ombord för att minska trängsel, säger Johanna Eriksson Eknander till SVT.

 

Hör Björn Olsen svara på frågor om antikroppar, klustersmitta och viruset i sommar.