Skara kommun bjuds in till storseans

Vendela Cederholm.
Foto: Daniel Ohlsson/Tv4
Fredrik Öhrberg.
Foto: Skara kommun

Lite kontakt med de döda efter arbetstid, någon?

I Skara kommun bjuds de kommunanställda in till storseans i höst genom den egna personalklubben.

Det är Vendela Cederholm, medium och känd från TV4-programmet "Det okända" som påstår sig kunna förmedla kontakt med de kommunanställdas avlidna släktingar och vänner.

– Vi sponsrar det här med pengar, det är anmärkningsvärt, säger Fredrik Öhrberg (M), kommunpolitiker i Skara som är kritisk till att kommunens personalklubb arrangerar ovetenskapliga seanser i kommunens lokaler.

Det var Skaraborgs läns tidning, SkLT, som först uppmärksammade den udda programpunkten i personalklubbens höstprogram som ligger utlagt på Skara kommuns intranät.

Personalklubben är en egen förening som ska aktivera de kommunanställda och den finansieras genom medlemsavgifter från de anställda själva tillsammans med ett årligt bidrag från kommunen på 10 000 kronor.


LÄS MER: Ordnade seans på äldreboendet


Det är kommunstyrelsens personalutskott som skjuter till pengarna varje år. Enligt utskottets ordförande Magnus Gunnarsson (MP) vill man ge stöd till föreningen för att de ska bedriva personalsocial verksamhet.

– Utifrån kommunens sida är detta inte någonting som vi skulle stödja i vår regi. Vi ägnar oss åt personalsocial verksamhet som vi vet att det finns en vetenskaplig grund för och det här med seanser är definitivt någonting som ligger utanför den gränsen, säger Magnus Gunnarsson.

"Har religiösa inslag"

Den som först reagerade på storseansen i kommunens lokaler var den moderata kommunpolitikern Fredrik Öhrberg. Han tycker det hela är väldigt märkligt.

– Min uppgift som oppositionspolitiker är att reagera på sådant som är märkligt. Det här är anmärkningsvärt för oss. Seanser har nästan ett religiöst inslag, säger Fredrik Öhrberg.

Han jämför seansens med en ritual eller religion. Och att det är svårt att se hur kommunen indirekt ska gå in och stödja den typen av verksamheter med pengar - och i kommunala lokaler.

– Vi sponsrar ju det här med pengar. Det är små pengar kanske men det sker samtidigt som vi har omsorg och skola med ansträngd ekonomi.


LÄS MER: Här håller toppolitikern seans


Vendela Cederholm är kanske mest känd som så kallat medium i TV-programmet "Det okända". Hon skriver på sin hemsida, där hon erbjuder telefonrådgivning genom betalnummer för 20 kronor minuten, att hon arbetat som "certifierat spiritualistiskt medium" sedan 1995.

– De har kanske en konstig bild av en seans. Jag undrar vad de är rädda för, säger Vendela Cederholm och jämför seansen med ett vanligt föredrag där hon berättar och förmedlar kontakt till personer som finns på, vad hon beskriver som, "den andra sidan".

– Eftersom jag tror på livet efter detta och också tror att det finns en möjlighet att kommunicera med de som finns där ställer jag mig till förfogande för nära och kära, säger Vendela Cederholm.

Välkomnar de bortgångna

I en artikel i Arbetarbladet beskrivs hur en storseans med Vendela Cederholm gick till inför 250 besökare i Gävle Folkets hus 2014. Varje besökare hade betalat 190 kronor, enligt tidningen Arbetarbladets artikel:

"Innan Vendela välkomnar de bortgångna till salen i Gävles Folkets hus påpekar hon att de är många, de från andra sidan, som vill nå fram genom henne i kväll.

– Men ingen kommer att tvinga sig på er, försäkrar Vendela."

Därefter började hon beskriva olika personer som påstås vara avlidna släktingar till de i publiken som söker kontakt och ger råd om vad deras efterlevande ska göra i allt ifrån relationer till om de ska våga teckna lån.

Ann-Christin Olsson är vice ordförande i Skara kommuns personalklubb och är förvånad över de proportioner frågan om storseansen fått.

Gratis lokaler i kommunen

– Det har blivit väldigt uppblåst och jag förstår inte alls varför, säger hon och beskriver storseansen som ett önskemål från medlemmarna.

– Vi tar upp sådana här önskemål som kommer in från medlemmar. Det ska vara motionerande eller motiverande saker, frisksport och att man gör saker tillsammans och lär känna varandra.

Anette Ringholm arbetar på Nya biblioteket i Skara där storseansen kommer äga rum i oktober. Hon sitter själv i styrelsen för personalklubben och enligt henne står kommunen för lokalen.

– Den här klubben är Skara kommuns klubb och vi har fri tillgång till alla lokaler som vi är i, säger Annette Ringholm.

Ordföranden i Skara kommuns personalutskott Magnus Gunnarsson säger att frågan om finansieringen av personalklubben och seansen kommer tas upp på nästa utskottsmöte i augusti.