Isakin Drabbad dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på sin dåvarande flickvän Helle Christensen. Foto: ROGER VIKSTRÖMIsakin Drabbad dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på sin dåvarande flickvän Helle Christensen. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Isakin Drabbad dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på sin dåvarande flickvän Helle Christensen. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Skara-kannibalen Isakin Drabbad vill gifta sig, men har fått avslag på att åka in till stadshuset i Katrineholm för att ingå äktenskap. Foto: ROBBAN ANDERSSONSkara-kannibalen Isakin Drabbad vill gifta sig, men har fått avslag på att åka in till stadshuset i Katrineholm för att ingå äktenskap. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Skara-kannibalen Isakin Drabbad vill gifta sig, men har fått avslag på att åka in till stadshuset i Katrineholm för att ingå äktenskap. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Skara-kannibalens vrede på rättspsyk

Publicerad

Hans permission upphörde, han får inte träffa sin nya flickvän – och risken för att han får "aggressiva impulsgenombrott" har ökat.

Nu vittnar Isakin Drabbads läkare om Skara-kannibalens frustration inne på mentalsjukhuset där han vårdas.

Sannolikheten att han begår nya, allvarliga brott är större nu än tidigare, varnar läkaren.

Skarakannibalen Isakin Drabbad, som år 2011 dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att ha mördat fembarnsmamman Helle Christensen och sedan ätit upp delar av hennes kropp, vill gifta sig med sin tidigare vårdare vid den rättspsykiatriska avdelningen på Karsuddens sjukhus. Men han har fått nej på att resa in till stadshuset i Katrineholm för att ingå äktenskap och dessutom har flickvännen fått besöksrestriktioner.

 

LÄS MER: Skara-kannibalen planerar att gifta sig med vårdaren

 

I dagarna kom ett dokument in till förvaltningsrätten i Linköping. I det skriver Skara-kannibalens läkare att flickvännen inte fått besöka Isakin Drabbad sedan i juli. Det är något som han, enligt hans läkare, reagerat starkt över. 

Det "bedöms ha gett upphov till ytterligare frustration för patienten", skriver överläkaren i sina anteckningar.

Isakin Drabbad.Foto: ROBBAN ANDERSSON

Isakin Drabbad är frustrerad

Isakin Drabbads permissionsgång till en egen lägenhet har tidigare upphört, något som också det gjort honom frustrerad, skriver läkaren. I samband med det ska han, som GT tidigare rapporterat, ha använt otillåtna substanser och avbrutit en läkemedelsbehandling.

"Patienten förnekar i dag dessa drogrelaterade aktiviteter och medverkar inte till konstruktiva samtal i återfallspreventiv anda", skriver läkaren.

 

LÄS MER: Stora bakslaget för Skara-kannibalen

 

Risken att Isakin Drabbad ska återfalla i att använda otillåtna substanser bedöms ha ökat.

"Vilket skulle öka risken för aggressiva impulsgenombrott", skriver läkaren.

Flickvännen – en säkerhetsrisk

Överläkaren menar att Isakin Drabbad fortfarande har en psykisk störning och vill att han ska fortsätta sin rättspsykiatriska vård. Det finns en större sannolikhet nu än tidigare att han återfaller i brottslighet av allvarligt slag, uppger överläkaren.

Karsuddens sjukhus, där Isakin Drabbad vårdas.Foto: ROBBAN ANDERSSON

"Frigång eller permissioner bedöms pga ovan redovisade omständigheter inte vara lämpliga i nuläget", skriver denne i sina anteckningar.

Förvaltningsrätten anser att flickvännen, som arbetat på sjukhuset och således har koll på rutinerna där inne, är att klassa som en säkerhetsrisk om hon skulle träffa Skara-kannibalen.

GT har varit i kontakt med juristen Emelie Engelbertsson, som biträder Isakin Drabbad. Hon meddelar att hon inte har några kommentarer att lämna.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER