Skara-kannibalen Isakin Drabbad hotade en handläggare på Patent- och registreringsverket. Foto: ROBBAN ANDERSSONSkara-kannibalen Isakin Drabbad hotade en handläggare på Patent- och registreringsverket. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Skara-kannibalen Isakin Drabbad hotade en handläggare på Patent- och registreringsverket. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Skara-kannibalens försvar efter hotet

Publicerad

I ett handskrivet brev kallade Skara-kannibalen Isakin Drabbad, 38, en handläggare på patent- och registreringsverket för "jävla idiot" och skrev att personen "jävlas med fel snubbe".

Nu slår han ifrån sig att brevet skulle ha varit hotfullt.

"Han gav uttryck för viss besvikelse", förklarar hans ombud i en skrivelse till Högsta förvaltningsdomstolen.

"Hej din jävla idiot".

Så inleder Isakin Drabbad det brev han skickade till en handläggare på Patent- och registreringsverket (PRV) i höstas. Den 38-årige Skara-kannibalen är dömd till rättspsykiatrisk vård för att ha huggit huvudet av fembarnsmamman Helle Christensen, 40, och ätit delar av hennes kropp.

 

LÄS MER: Skara-kannibalens egna ord om mordet

 

Brevet till PRV skickade han mitt under en infekterad namnstrid – han ville byta bort sitt tidigare efternamn Jonson till Isaksson. Det godkändes inte av myndigheten. Då ilsknade han till.

"Se till och gör ditt jävla jobb för jag kommer inte att ge mig och släppa det här förns jag har fått min vilja igenom. Du jävlas med fel snubbe", skrev Isakin Drabbad i brevet.

Förklaringen till brevet

Drabbad var alltså det efternamn som han istället fick byta till. Hans brev-agerande beskrevs av åklagare som "olämpligt och hotfullt", men nu försvarar sig Skara-kannibalen.

Att han skulle ha uppvisat ett hotfullt beteende är, enligt hans ombud Andréa Wijnbladh, en felaktig uppgift.

"Skrivelsen riktades till myndigheten PRV, och han gav uttryck för viss besvikelse /.../ men var på inget sätt hotfullt eller riktad till särskild person", skriver Andréa Wijnbladh till Högsta förvaltningsdomstolen, i ett överklagande om att den rättspsykiatriska vården av Isakin Drabbad ska upphöra.

 

LÄS MER: Stort bakslag för Skara-kannibalen

 

GT har rapporterat om att Skara-kannibalen nyligen drabbats av flera bakslag – förutom att han fått besked om att han ska fortsätta vårdas har han också blivit nekad öppen rättspsykiatrisk vård.

I filmer på Youtube säger Skara-kannibalen Isakin Drabbad att han "hatar alla".

Skara-kannibalen: "Hatar alla"

Isakin Drabbad vårdas på Karsuddens sjukhus i Katrineholm. I filmer som lades upp på Youtube för ett år sedan säger han att han "hatar alla".

– Jag är ingen rasist. Eller jag är rasist. Jag hatar alla, förutom några få människor i världen. Så jag är rasist mot den mänskliga arten, om ni vill sätta etikett på mig, säger Isakin Drabbad i ett av klippen.

GT har tidigare i år varit i kontakt med Isakin Drabbad, som då avböjde en intervju.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER