Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skara-kannibalen på
Youtube: "Hatar alla"

I Youtube-filmerna pratar Skara-kannibalen bland annat om sitt konstintresse
Foto: Skärmdump
Skara-kannibalen när GT träffade honom på Karsuddens sjukhus för fem år sedan.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Karsuddens sjukhus i Katrineholm.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Sex år efter att han mördade och åt upp delar av sin flickvän förbereder sig Skara-kannibalen Isakin Drabbad, 38, för framtiden.

I egeninspelade klipp som publicerats på Youtube säger han att han "just nu" inte känner sig manad att döda igen – samtidigt beskriver han sig själv som en "antimänniska".

– Jag hatar alla, förutom några få människor i världen, säger Isakin Drabbad.

För drygt sex år sedan hette han Isakin Jonsson och begick ett bestialiskt mord på flickvännen Helle Christensen, 40.

Han dömdes till rättspsykiatrisk vård – där Isakin Drabbad, vilket är det efternamn han bytte till i höstas, nu anses färdigbehandlad. Han är inne i en utslussningsprocess.


LÄS MER: Skara-kannibalen nekad permission – är hotfull


– Jag har planer för framtiden.

Det säger Skara-kannibalen i ett av flera filmklipp som publicerades på Youtube i april och maj i fjol. Det är Isakin Jonsson som filmar sig själv samtidigt som han pratar in i kameran, på knagglig engelska.

Säger sig kämpa

Enligt sig själv rör han sig i omgivningarna runt sin vårdinrättning Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm när han spelar in. Han säger att han "kämpar för överlevnad".

– Meningen med livet är överlevnad, inget mer. För överlever du inte är du död. Jag väljer hellre att ha den filosofin, för det betyder att jag aldrig behöver tvivla på vad som är rätt och vad som är fel i livet. Så länge jag vet att jag kämpar för min överlevnad, säger Isakin Drabbad i ett av klippen.


LÄS MER: Skara-kannibalen döms till vård


– Jag har befunnit mig i ett sådant mentalt tillstånd i mitt liv på grund av droger och så att jag har varit säker på att jag har sett djävular, änglar och aliens och allt. Men inte ens då, när jag jag ser tillbaka på de mest "fucked up trip" du kan föreställa dig, gav jag upp.

Skara-kannibalen "Jag hatar alla"

Nyligen fick han avslag på en begäran om permission. Enligt åklagaren visar Isakin Drabbad upp "ett aggressivt och normöverskridande beteende när någon går emot honom" och Skara-kannibalen har också hotat en handläggare på Patent- och registreringsverket med orden "du jävlas med fel snubbe".

Men tidigare har Isakin Drabbad haft flera permissioner.


Isakin Drabbad säger i klippet att han har planer för framtiden.
Foto: Skärmdump

I ett av klippen på Youtube berättar han att han inte tror på Gud och han ger sin syn på mänskligheten.

– Jag är ingen rasist. Eller jag är rasist. Jag hatar alla, förutom några få människor i världen. Så jag är rasist mot den mänskliga arten, om ni vill sätta etikett på mig, säger Isakin Drabbad, och fortsätter:

– Jag ser mig själv som antimänniska. Det är ingenting med människor som jag tycker om. De enda personerna i historien som har något förnuft som jag ser det är vikingarna, spartanerna och sådana människor.


LÄS MER: Här är Skara-kannibalens hotfulla brev


Frågar om han är manad att döda

I ett annat av klippen ställer han frågan om han känner sig manad att döda igen.

– Inte just nu, blir svaret.


LÄS MER: Kannibalens egna ord om mordet


Isakin Drabbad säger att "det största fängelset som vi är inlåsta i är känslornas och tankarnas fängelse".

– Jag ser inte riktigt mig själv som icke-fri. Frihet finns inte på det sättet. Jag lever bara i en lite mindre box än ni där ute. På vissa sätt är jag friare här, jag har mindre ansvar. Jag kan fokusera all min tid på att träna min kropp och utveckla min konst. Jag ser på min box som en larv ser på sin kokong. Det är en jävla resa, säger Isakin Drabbad.

Utvecklat konstintresset

I ytterligare en av filmerna, inspelad utanför en Ica-butik, pratar han länge om sitt stora konstintresse, som han ska ha utvecklat under tiden på rättspsyk. Isakin Drabbad målar med båda händerna på samma gång. Chefsöverläkaren på Karsuddens sjukhus anser att risken att han återfaller i allvarlig brottslighet är låg och han har inte längre någon psykotisk diagnos.


LÄS MER: Kannibalen döms till vård för mord


"Kvar för honom är en utslussning till det normala livet", skriver kammarrätten i Jönköping i den dom från tidigare i februari där hans permissionsansökan avslogs.

Vill inte intervjuas

GT har varit i kontakt med Skara-kannibalen Isakin Drabbad, som inte vill låta sig intervjuas. I Youtube-klippen tar han upp vad han har för förhoppningar på framtiden.

– Hopp är ett tecken på svaghet. Vad jag önskar för framtiden ... jag vet inte vad framtiden har att erbjuda för mig, säger Isakin Drabbad.

En av filmerna avslutas med att Isakin Drabbad befinner sig i en skog. Med träden i bakgrunden vinklar han kameran upp mot ansiktet, blickar in i linsen och säger:

– Om man bara umgås med de sjukaste människorna i Sverige blir det normalt. Du ser förmodligen mig som en av de sjukaste människorna i världen. Det är lugnt. Kanske är det så. Jag är vad jag är.