Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skara-kannibalen nekad permission – är hotfull

GT träffade Isakin Jonsson, i dag Isakin Drabbad, på Karsuddens sjukhus.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Isakin Jonsson, i dag Isakin Drabbad, under häktningsförhandlingen.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Isakin Jonsson, också kallad Skara-kannibalen, vårdas sedan flera år tillbaka på Karsuddens sjukhus för det bestialiska mordet på sin dåvarande flickvän.

I dag anser hans överläkare att han är färdigbehandlad, han har fått gå på ett bröllop i det fria – och har en egen lägenhet utanför sjukhuset att vara i under permissioner.

Men nu stoppas han av kammarrätten från en permission för att få flytta till en ny lägenhet och åklagaren vill stoppa alla permissioner.

I mars 2011 dömdes Isakin Jonsson, 38, som i dag heter Isakin Drabbad, till sluten rättspsykiatrisk vård för mordet på sin dåvarande flickvän, fembarnsmamman Helle Christensen, 40.

Mordet blev mycket uppmärksammat, inte minst för inslagen av kannibalism. Han berättade själv hur han högg huvudet av sin flickvän för att sedan skära bort delar av hennes kropp och äta dem och kom att kallas Skara-kannibalen.

Sedan dess har han vårdats på Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm. Men han har också haft en egen lägenhet utanför sjukhusets väggar. I lägenheten har han tillbringat sina beviljade permissionsdagar. Lägenheten är en del av vårdplanen då chefsläkaren anser att Isakin Drabbad är färdigbehandlad och kvar återstår alltså utslussningen.

Avslår ny permission

För några månader senare ansökte han om ännu en permission, en permission på tre dagar. Permissionen skulle han använda till att kunna flytta över sina saker från den nuvarande lägenheten till en ny lägenhet.

Saken togs upp i förvaltningsrätten i Linköping i oktober i fjol. Den sakkunniga som hördes om hur Isakin Drabbads mår menar att Drabbad begick mordet i ett drogutlöst psykotiskt tillstånd och att "förhållandena är i dagsläget helt förändrade". Den psykotiska diagnosen finns inte längre kvar och risken för återfall i brott under permissionen är låg, menade den sakkunnige.

Men åklagaren höll inte med och hänvisade dels till Drabbads tidigare brott och dels till att han "alltjämt uppvisar ett aggressivt och normöverskridande beteende när någon går emot honom". Som exempel tog åklagaren upp en incident i oktober förra året där Drabbad ska ha agerat mycket olämpligt och hotfullt mot en handläggare på Patent- och registreringsverket.


LÄS MER: Skarakannibalen döms till vård för mord


"Gör ditt jävla jobb"

Enligt åklagaren ska han ha sagt till handläggaren att "Se till och gör ditt jävla jobb för jag kommer inte ge mig och släppa det här förns jag har fått min vilja igenom. Du jävlas med fel snubbe." 

Förvaltningsrätten gick på åklagarens linje och avslog permissionen. Enligt rätten kan en flytt bli stressig för Drabbad, och det går inte att förutse hur han kommer reagera. I domen framgår även att Isakin bytt efternamn från Jonsson till just Drabbad.

Men Isakin Drabbad nöjde sig inte där. Han överklagade saken till kammarrätten i Jönköping som nu kommit med sin dom – och fastslår förvaltningsrättens avslag. Därmed blir det ingen permission.


Gick på bröllop

På Karsuddens sjukhus har han bland annat fyllt sina dagar med styrketräning samt promenader i parken tillsammans med personalen. I början av vistelsen ska han ha hållit sig för sig själv. Han ska senare ha börjat röra sig allt mer på avdelningarna och umgåtts med andra intagna.


LÄS MER: Skarakannibalen vägrar ta sina mediciner 


Men han har också alltså beviljats flera permissioner under de senaste åren.

Senast i juni förra året beviljades Drabbad en tredagarspermission. På permissionen hjälpte han en anhörig att flytta – och gick på ett bröllop. Han nekades dock samtidigt två dagspermissioner.


LÄS MER: Skarakannibalen får gå på bröllop 


Åklagaren var inte glad åt den beviljade bröllopspermissionen:

"Mot bakgrund av återfallsrisken i mycket grov brottslighet saknas anledning att bevilja ytterligare permissioner. Även målsägandena till det brott som Isakin Jonsson gjort sig skyldig har delvis motsatt sig fler permissioner."

Förlovade sig med "Vampyrkvinnan"

2012 förlovade sig Isakin Drabbad med den så kallade "Vampyrkvinnan" Michelle Gustafsson inne på Karsuddens sjukhus. 


LÄS MER: Skara-kannibalens nya kärlek: Vampyrkvinnan
 

Michelle Gustafsson är dömd för att ha skurit halsen av en 24-åring i Jakobsberg 2010. Innan mordet poserade hon på sin blogg med bilder där hon såg ut som en vampyr, med blodiga läppar, knivar och motorsåg. Även hon har haft egen lägenhet utanför sjukhuset.

– Jag älskar Michelle. Har aldrig träffat någon som henne. Jag vill leva ett icke-kriminellt liv, sa Isakin Jonsson i samband med förlovningen.