Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skapade en ”Ikea-manual” som förklarar rättsystemet för Trump

Hampus Elfström och Oscar Gierup gjorde en Ikea-manual om svenska rättsystemet. Foto: Privat
Hampus Elfström. Foto: Privat
Oscar Gierup. Foto: Privat

Fallet ASAP Rocky fick stor uppmärksamhet och blev snart en internationell snackis.

Hampus Elfström och Oscar Gierup ville därför reda ut hur svenska rättsystemet fungerar på ett så enkelt sätt som möjligt. 

Resultatet blev en manual i Ikea-stil riktad till Donald Trump.

– Vi ville ju att det skulle vara underhållande men även faktabaserat. En liten guide men också en pik mot Trump, säger Hampus Elfström.

Det blev snabbt en världsnyhet när den amerikanska artisten ASAP Rocky häktades i Sverige misstänkt för misshandel. Nyheten nådde inte bara amerikanska medier utan även presidenten Donald Trump som via Twitter kritiserade statsminister Stefan Löfven.

I en tweet skriver Trump att han erbjuder sig att betala borgen för ASAP Rocky, något som Stefan Löfven förklarade inte var möjligt då alla är lika inför lagen i Sverige och systemet med borgen inte finns.  

ASAP Rocky har nu lämnat Sverige i väntan på tingsrättsdomen.

Hampus Elfström och Oscar Gierup valde därför att på ett så enkelt och välkänt sätt som möjligt försöka förklara för Donald Trump hur det svenska rättsystemet funkar. Något som den amerikanska publikationen Adweek först skrev om.

– Vi har pluggat tillsammans och jobbar båda inom reklambranschen. Jag bor nu i Göteborg och han bor i USA men vi brukar prata och gillar båda att göra sidoprojekt utanför jobbet. Vi började då prata om ASAP Rocky och de kommentarer som Trump gjort och ville göra något som beskriver det här på ett ganska enkelt och ett så svenskt sätt som möjligt, säger Hampus Elfström.

”En liten guide men också en pik”

Tillsammans satte det ihop ett informationsblad i stil med en Ikea-manual där de steg för steg beskriver hur rättsystemet funkar och varför man inte ska ringa Sveriges statsminister för att försöka förhandla någon fri.

Hampus Elfström och Oscar Gierup gjorde en Ikea-manual om svenska rättsystemet som en pik mot Donald Trump. Foto: Privat
Hampus Elfström och Oscar Gierup gjorde en Ikea-manual om svenska rättsystemet som en pik mot Donald Trump. Foto: Privat

– Vi ville ju att det skulle vara underhållande men även faktabaserat. En liten guide men också en pik mot Trump. Men vi lägger ju ingen åsikt i huruvida rättsystemet är felfritt eller inte, säger Hampus.

– Målet är ju att det ska nå presidenten och det vore ju kul om han mot all förmodan även skulle twittra om manualen.

Hampus och Oscars kreativa Ikea-manual har på bara några dagar fått stor spridning och kommentarerna har varit blandade.

– Det har varit mestadels positivt. Det är många som har hört av sig och tycker att det är en rolig grej. Sen är det väl en liten skala Trumpsupportrar som har varit lite småsura, säger han.