Anette Edlund fick kritik för att hon lät Sverigedemokraterna ha sin valvaka i sin restaurang. Då skänkte hon intäkterna till Frälsningsarmén. Foto: Jönköpings-Posten
Anette Edlund fick kritik för att hon lät Sverigedemokraterna ha sin valvaka i sin restaurang. Då skänkte hon intäkterna till Frälsningsarmén. Foto: Jönköpings-Posten

Skänkte pengarna från SD-valvaka till tiggare

Publicerad

Anette Edlund, 52, äger restaurangen "Kastrullhäxan" i Jönköping. När det blev känt att Sverigedemokraterna skulle hålla sin valvaka i restaurangen fick hon ta emot en hel del kritik på sociala medier.

Då valde hon att bemöta det – genom att skänka intäkterna till tiggare i Rumänien.

– Jag ville göra något bra av det hela, säger Anette Edlund.

Eftersom hennes cateringföretag i Jönköping heter "Kastrullhäxan" är det under det smeknamnet hon går i Jönköping. När det blev känt att Anette Edlund låtit Sverigedemokraterna hålla sin valvaka på restaurangen fick hon en kritikerstorm emot sig på sociala medier.

"Pinsamt att Kastrullhäxan upplåter sina lokaler till SD:s valvaka… tur att det finns fler goda lunchhak i #jkpg", skrev en av dem på Twitter, enligt Jönköpings-Posten som uppmärksammade historien.

Men Anette Edlund tog inte åt sig nämnvärt, utan valde att bemöta kritiken på annat sätt. Hon skänkte alla intäkterna från valvakan till Frälsningsarméns arbete med fattiga personer i Rumänien.

– Att säga nej till Sd var lika lite aktuellt som att säga nej till Folkpartiet. Jag har själv blivit utsatt för politisk mobbning och det är helt förkastligt, skriver Anette Edlund på sin hemsida och förklarar meningen vidare för GT:

– Jag menar att det finns så mycket tangentbordssolidaritet där ute. Det är jättelätt att klicka "gilla" på någon länk på Facebook där någon annan gör något gott. Eller att klaga på andra man inte gillar. Men att själv öppna sin plånbok och skänka 500 kronor är inte lika kul, säger hon.

"Ingen kupp"

Men det gjorde "Kastrullhäxan". Totalt blev det 8 000 kronor som Anette Edlund samlade in och skänkte till Frälsningsarmén. Hon berättade sina intentioner under valvakan för Sverigedemokraterna och bemöttes positivt.

– De säger ju själva att de vill hjälpa folk på plats, då borde de få betala ett sådant här projekt, säger hon till GT.

Hennes insats har efteråt tystat kritikerna och hon har berömts från flera håll för tilltaget. Men hon vill inte kalla det för en kupp.

– Det var det inte. Folk tror att Sverigedemokraterna har horn i pannan, men så är det inte. Dessutom har jag sagt till dem att de också borde sätta in pengar från sin egen kassa lokalt, säger Anette Edlund.

Nu utmanar hon även sina kritiker att göra samma sak.

– Folk analyserar inte vad de skriver, alla som sticker ut näsan i dag får utstå mycket skit. Men för att skapa en bättre värld måste vi alla hjälpas åt. Jag tycker inte det är speciellt alls. Tillsammans kan vi göra massor, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER