Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandalskolan fick 55 miljoner – nu har banken avslutat kontot

I december betalade Göteborgs Stad ut 55 miljoner kronor i skolpeng till den skandalomsusade Römosseskolan.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

I december betalade Göteborgs Stad ut 55 miljoner kronor i skolpeng till den skandalomsusade Römosseskolan. 

Några mer pengar blir det dock inte i nuläget. Detta sedan skolans bank, av okänd anledning, valt att avsluta kundrelationen.

– Jag känner mig irriterad och besviken. Vi vet inte vad som har hänt med pengarna, säger grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L), som motsatte sig den tidigare utbetalningen.

Grundskolenämnden i Göteborg valde tidigare i år att hålla inne utbetalningarna av bidragen till muslimska Römosseskolan, och skolans ägare Föreningen Framstegsskolan. 

Bakgrunden angavs vara oklarheter i vilka som faktiskt styrde över verksamheten och senare också att föreningen förlorat sitt bankkonto. Skolan har också ifrågasatts för att ha haft band till islamistiska rörelser.

I slutet av oktober fattade Skolinspektionen beslut om att skolan skulle stängas efter att en rad oegentligheter avslöjats. Föreningen överklagade beslutet och i kammarrätten avgjordes att skolan får fortsätta hålla öppet.

Göteborgs kommun drev sedan flera processer i domstol för att slippa betala ut skolpeng till Römosseskolan. 

Men i början av december, efter att tjänstemännen utrett bland annat de ekonomiska och juridiska konsekvenserna av att fortsätta hålla inne pengarna, beslutade en stor majoritet i grundskolenämnden att dra tillbaka alla överklaganden – och betala ut de deponerade pengarna.

– Vi kan inte stoppa det här längre, sa Bosse Parbring, MP, andre vice ordförande i Grundskolenämnden.

Vid det laget hade skolan också hittat en ny bank och totalt 55 miljoner kronor betalades ut. 

”Irriterad och besviken”

I januari skulle ytterligare fem miljoner betalas ut – en lägre månatlig summa än tidigare då det, enligt Axel Darvik (L), uppdagats att skolan överdrivit sitt elevantal.

Men några pengar kommer inte att föras över till Föreningen Framstegskolans bankkonto. Något sådant finns nämligen inte längre. 

Axel Darvik (L) är ordförande i grundskolenämnden:

– Genom skolans advokat har vi fått veta att banken har avslutat kundrelationen. Exakt varför vet vi inte, men utan ett giltigt bankkonto är vi tillbaka till där vi var i maj. Vi kan inte verifiera vem som är mottagaren av skolpengen och därför deponerar vi den hos länsstyrelsen tills vidare. 

Axel Darvik (L) är ”irriterad och besviken” på nämndens beslut att betala ut pengarna.
Foto: PRESSBILD

Darvik och Liberalerna motsatte sig utbetalningen av de 55 miljonerna i december, och beklagar i dag att nämnden inte ”hade mer is i magen”.

– Vi var inte tvingade att betala ut alla pengar på en gång. Vi hade kunnat avvakta de rättsprocesser som pågick och hålla inne skolpengen. Men nämnden fattade ett annat beslut och valde samtidigt att dra tillbaka alla rättsprocesser.

Han fortsätter:

– Jag känner mig irriterad och besviken. Dels hade vi kunnat skydda skattebetalarnas pengar från att hamna i fel händer, dels hade barnen och eleverna sluppit hamna i den osäkra situation som de befinner sig i nu. Vi fick heller aldrig reda på om vårt agerande under flera månader var juridiskt korrekt eller inte, och nu är vi i samma situation igen.

Advokaten: Kommunen påverkade banken

Framstegsskolans advokat, Peter Hamnebo, menar i sin tur att kommunen påverkat banken att avsluta föreningens konto. Det skriver han i ett mejl till företrädare för stadens skolförvaltning:

”Banken har inte önskat uppge de konkreta skälen till att därefter avsluta kundrelationen, men hänvisat till att de, förutom de uppgifter som Föreningen själv lämnat, kan ha påverkats av kontakt med myndigheter. Någon annan myndighet än kommunen har inte rimligen tagit kontakt med banken under den aktuella tiden”.

Enligt advokaten avslutades kontot samma dag som kommunen tagit kontakt med banken och informerat dem om att man avsåg att genomföra en fördjupad riskanalys.

Hamnebo skriver vidare:

”Jag kan konstatera att kommunens ytterst långtgående särbehandling av föreningen helt tappat proportioner, då kommunen nu alltså kontaktat Föreningens avtalsparter för att förstöra Föreningens verksamhet.”

Axel Darvik ställer sig dock oförstående till advokatens kritik.

– Jag tycker att det är långsökt att en bank skulle vara så lättpåverkad, säger han.


SE OCKSÅ: Römosseskolans tidigare rektor ledde islamistiskt parti