Mögel, vägglöss, vattenskador och utslitna kök. Hyresgästerna i Järnvägshusen i Åmål har under de senaste 14–15 åren varit hårt prövade och fått se fastigheterna gradvis förfalla.
Det är också något som GT/Expressen har skrivit om i flera reportage.
Då var Göteborgsföretaget I & M Fastighet AB ägare till de fem hyreshusen.
Bolaget ägdes till lika delar av Ida Radjaian Blomberg, enhetschef inom stadsförvaltningen i Angered och Zoreh Shayesteh som tillsammans med sin make ägde Hagakliniken i Göteborg.
När det uppdagades att Ida Blomberg inte meddelat sin arbetsgivare om sin bisyssla tvingades hon att avveckla sitt ägarskap i fastigheterna.
Blomberg avslutade dock sin anställning i stadsförvaltningen där hon jobbade med värdegrundsfrågor och sålde sin andel till Zoreh Shayesteh som ändrade ägarbolagets namn till Rahan Fastigheter.
Tvingades sälja
Men ägandet blev inte långvarigt. Zoreh Shayesteh och hennes make fick andra större problem då en sprängladdning detonerade den 11 november 2020 på deras läkarpraktik Hagakliniken i Göteborg. Kliniken är nu permanent stängd.

Zoreh Shayesteh har sedan dess försökt att sälja Järnvägshusen med ett utgångspris på 12,9 miljoner kronor.
Uppdraget gick till mäklare Jörgen Warberg, som sålde Ingvar Oldsberg herrgård Baldersnäs.
I förra veckan såldes Järnvägshusen till Rossoneri Group AB för 7,1 miljoner kronor – 5,8 miljoner kronor under utgångspriset.
Affären är klar, men bolaget har ännu inte fått tillträde till fastigheterna.

Ägare till Rossoneri Group är två män från Göteborg: Jonatan Lidberg, 30, och hans kollega Victor Sjöblom, 30. Bolaget är nystartat och har ännu inte lämnat in något bokslut till Bolagsverket.
Vill inte att folk ska skratta
Tillsammans driver de också ytterligare två nystartade bolag som äger några hyresfastigheter i Säffle kommun.
Jonatan Lidberg arbetar som anställd i ett fastighetsbolag och Victor Sjöblom är anställd och delägare i ett IT-bolag som jobbar mot fastighetsmäklare.
– Det är jättefina hus i grunden på en perfekt adress i vackra Åmål. Vi ser en långsiktig potential att göra detta till ett område… kanske inte där alla vill bo men det ska bli ett bra boende med bra lägenheter på en bra adress och folk ska inte skratta åt området. Vi har ett förtroende om att vi ska lyckas med det, säger Victor Sjöblom.
Både Jonatan Lidberg och Victor Sjöblom är lyriska över affären, men säger också att de tar en risk.
– Det finns inte papper på allting och vi har inte fått vara inne i alla lägenheterna. Ofta när man köper en fastighet så är det väldigt väldokumenterat med ritningar och tydliga uppgifter på allt. Så har det inte riktigt varit i det här fallet, säger Victor Sjöblom.
Hur vågar ni köpa då?
– Det är en väldigt bra fråga. För mig handlar det om att vi har ett väldigt stort förtroende för till vår förvaltningskompetens. Vi är duktiga på att ta hand om fastigheter. Vi tror på Åmål som stad och att den kommer att finnas kvar länge. Vi kommer inte att ta ut några löner själva och vi lever inte på detta. Vi har andra jobb vid sidan om, vilket gör att vi direkt får en ganska schyst marginal i fastigheterna och över tid kan återinvestera pengarna.
Totalt rör det sig om fem hyreshus och planen är att först göra förbättringar och inspektioner i tre av husen där det i dag finns hyresgäster.
”Husen är inte så dåliga”
– Vi har pratat med en del hyresgäster och jag upplevde att kommunikationen historiskt mellan tidigare ägare och hyresgäster inte hade varit bra, säger Sjöblom.
Jonatan Lidberg säger dock att han inte tycker att husen är i så dåligt skick.
– Ja, inte så dåliga som det står skrivet om i medierna i varje fall. Det är en okej boendestandard till en rimlig hyra, säger han. Men lovar ändå att de nu ska kontakta samtliga boende för personliga boendesamtal och därefter besiktiga lägenheterna och åtgärda trasiga saker.
De två andra husen på Rösgatan som i dag står tomma ska de på sikt renovera.
– Vi kommer att ta in kapital från externa finansiärer. Vi har räknat med en femårsplan, vi kommer att renovera husen etappvis.
Vem ska investera?
– Det är personer i vår närhet.
Hur mycket räknar ni med att det kommer att kosta?
– Det är 15 lägenheter och schablonmässigt så kostar en lägenhet en halv miljon kronor att renovera.
Sen tillkommer gemensamma utrymmen där det har varit vattenläckor och så fasader.
– Vi kommer att lösa det och känner oss väldigt trygga med det. Det kommer inte gå på en dag, men nu börjar framtiden för de här husen, säger Victor Sjöblom.
”Det är bedrövligt”
Hyresgästen Doris Bergqvist, 73, har bott i Järnvägshusen under många år och har sett fastighetsägare komma och gå. Hon både skrattar och suckar när hon hör om förbättringar.
– Förbättringar? Jag behöver ny kyl, frys, spis, fläkt och nya fönster. Dessutom behöver det målas och bytas golv i min lägenhet och det är bara för att det ska bli någorlunda beboligt. Nu ser det bedrövligt ut här och på gården fungerar inte belysningen och gräset är knähögt, säger hon.

Även den tidigare fastighetsägaren till Järnvägshusen Arne Johansson tror att det kommer att bli tufft för de nya ägarna.
– De ringde mig och jag avrådde dem från affären. Jag själv skulle högst ge fyra miljoner kronor för alla husen, kanske inte ens det. Det är oerhört mycket som behöver göras för nu är det väldigt nergånget, säger Arne Johansson.