Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandal-vd togs in som rådgivare i P-bolaget

Sparkades i muthärvan i Göteborg – togs in av Maria Stenström.
Carl-Johan Korsås.
Foto: PRESSBILD
Maria Stenström, vd Parkeringsbolaget.
Foto: Pressbild Parkeringsbolaget Göteborg / Parkeringsbolaget Göteborg
Foto: Parkeringsbolaget Göteborg

Carl-Johan Korsås sparkades som vd under muthärvan i Göteborg 2010. 

För två år sedan gick nya toppjobbet samma väg då han tvingades bort som stadsdirektör i Jönköping.

Nu kan GT avslöja att Korsås togs in av Parkeringsbolagets vd Maria Stenström, kort innan hon arbetsbefriades: Som konsult i strategifrågor.

– Hon har behövt rådgivning inom vissa saker som jag har kompetens inom, det är inte konstigare än så, säger Carl-Johan Korsås.

LÄS HELA GRANSKNINGEN 

Det var Carl-Johan Korsås som en gång i tiden var med och rekryterade Parkeringsbolagets vd Maria Stenström i sin roll som koncernchef för kommunala Framtiden.

Men kort därpå, hösten 2010, fick han lämna koncernen under den stora muthärvan i Göteborg. Med sig fick han en fallskärm på två årslöner – 2,8 miljoner kronor.

När de två åren hade gått blev han stadsdirektör i Jönköping. Men sommaren 2017 var det slutarbetat också på den posten då Carl-Johan Korsås fick sluta i förtid med två nya årslöner – 2,5 miljoner kronor. 

Då hade Jönköpings-Posten i en prisbelönt granskning avslöjat hur Korsås struntat i beslut och regler då han anställde kommunens IT-chef – som, enligt tidningen, saknade erfarenhet från just IT-frågor.

Korsås: ”Hon har behövt rådgivning”

Den 30 juni i år betalades den sista delen av avgångsvederlaget ut till Carl-Johan Korsås, men då hade han redan fått nytt jobb som Göteborgschef för PR-byrån Rud Pedersen.

Och det är genom Rud Pedersens nyförvärvade PR-byrå Welcom som Carl-Johan Korsås togs in till Parkeringsbolaget en kort tid innan Maria Stenström arbetsbefriades i oktober.

Enligt fakturan, som dök upp hos Parkeringsbolaget först häromveckan, har Carl-Johan Korsås anlitats för ”Kommunikationsrådgivning inom kommunal styrning”

När Parkeringsbolaget frågat Welcom vad som egentligen avses med fakturan är svaret att Carl-Johan Korsås och Stenström haft ”samtal om strategiska bolagsfrågor”.

– Det jag har gjort åt Maria, genom Welcom, är att staden gör en bolagsöversyn kring sina bolag och aktieägardirektiv. Det är det jag rådgivit henne, säger Carl-Johan Korsås. 

”Inga konstigheter

– Hon har behövt rådgivning inom vissa saker som jag har kompetens inom, det är inte konstigare än så. Bolagsstyrningsfrågor helt enkelt. 

Du har sedan 2010 tvingats gå från två kommunala direktörsjobb under ganska turbulenta former. Vad gör dig lämpad att ge strategiska råd till en kommunal bolags vd?

– Det är din tolkning att det var turbulent. Jag har gjort ett antal kommunala uppdrag här i Göteborg och andra delar av Sverige också. Det är väl inga konstigheter med det. 

För Carl-Johan Korsås uppdrag har Welcom fakturerat bolaget 22 200 kronor exklusive moms. Hur många samtalen varit eller omfattningen av samtalen framkommer inte av fakturan. 

Det är ett av flera skäl till varför fakturan just nu utreds av Parkeringsbolaget internt och ännu inte har godkänts. Än mindre betalats. Själv uppger Carl-Johan Korsås att det rörde sig om 20 timmars arbete. 

Stod Göran Johansson nära

För tio år sedan var det Carl-Johan Korsås som, i sin egenskap av koncernchef för Framtiden, formellt förordade Maria Stenström som vd i Parkeringsbolaget. Han ingick i rekryteringsgruppen som höll slutintervjuerna och därefter förordade sin kandidat för Parkeringsbolagets styrelse.

– Jag ingick i rekryteringsgruppen men det är faktiskt en styrelse som fattar beslutet om att anställa, säger Carl-Johan Korsås i dag. 

Rekryteringen skedde i en situation där turerna i den så kallade muthärvan i Göteborg avlöpte varandra. 

Kort före det att Korsås själv fick sparken hade en revisionsrapport gett Framtidenkoncernen svidande kritik för brister i rutiner och kontroll samtidigt som flera mututredningar pågick i dotterbolagen. Carl-Johan Korsås var också starkt förknippad med Göran Johanssons tid som kommunstyrelsens ordförande, ett styre som ifrågasattes vid tiden i efterspelet till den så kallade muthärvan.

Carl-Johan Korsås uppgav först att han lämnat självmant för att få tid med familjen, men det motsades av att hans redan framförhandlade mångmiljonfallskärm löstes ut – vilket avtalet bara tillät då kommunen ensidigt avslutade anställningen. 

Bakom beslutet stod flera av stadens vid den tiden högsta politiker, däribland Framtidens styrelseordförande Anneli Hulthén.

Reserverade sig

Redan i samband med rekryteringen av Carl-Johan Korsås som Framtidenkoncernens vd blev det turbulent. Han hade tidigare suttit som socialdemokratisk ordförande i Higab, varit rådgivare åt statsminister Göran Persson och även haft den tunga posten som stadssekreterare åt dåvarande kommunstyrelseordföranden Göran Johansson. 

Både Moderaterna och dåvarande Folkpartiet reserverade sig mot beslutet att utse Korsås, en mycket ovanlig åtgärd.

– De som känner mig vet att jag har hög integritet, kommenterade Korsås kritiken då, i GP.

Maria Stenström vill inte kommentera uppgifterna.