Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skallkrossarens liv med de farligaste kvinnomördarna

Inför Mobrok Kalifa Daws placering har han utretts för att Kriminalvården ska kunna bedöma risken för våld, hot och rymning. I dokument framgår att risken för rymning eller fritagning bedöms vara medel. Även risken för våld, hot och ”annan allvarlig misskötsamhet” bedöms vara medel. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Däremot är hustrumördaren ”i behov av insatser mot såväl partnervåld som generellt våld”, framgår i papper från Kriminalvården. Foto: Polisen
Mobrok Kalifa Daw placeras på anstalten i Salberga. Foto: MICKE ÖLANDER

Mobrok Kalifa Daw, 47, mördade sin hustru genom att slå henne i huvudet, ansiktet och halsen med en 18-kiloshantel.

Nu placeras han bland andra kvinnomördare i fängelset – där han ska lära sig av med ”partnervåld som generellt våld”.

I cellerna bredvid sitter några av Sveriges värsta kvinnomördare.

Mobrok Kalifa Daws cellgrannar är sexbrottslingar och mördare. Bland fångarna som placerats på anstalten i Salberga de senaste åren finns:

Henrik Lugn, 42, som mördade sin fru Camilla, 48, i Umeå efter en utdragen misshandel.

Ephrem Yohannes, 31, som mördade och försökte våldta Elin Krantz, 27, i Göteborg.

Martin Broling, 25, som mördade Madeleine Delbom, 62, tillsammans med sina kompisar i Långshyttan.

Lennart Ekstrand, 70, som sköt ihjäl sin hustru Pia, 76, i parets bostad i Glemmingebro.

Juha Ruotsalainen, 46, som mördade sin fästmö Johanna Puolusmäki, 33, i Stockholm när han var på permission för ett annat mord.

Timothy Kombrecht, 23, som mördade sin flickvän Victoria Örnberg, 19, i Uppsala.

Reza Mohammadi, 31, som mördade sin fru och en man i 20-årsåldern i Södertälje.

Henrik Lugn, 42, som mördade sin fru Camilla, 48, i Umeå efter en utdragen misshandel. Foto: Privat
Ephrem Yohannes, 31, som mördade och försökte våldta Elin Krantz, 27, i Göteborg. Foto: Privat
Elin Krantz hittades död utomhus i Göteborg. Foto: Privat
Martin Broling satt bredvid Madeleine i baksätet och tryckte, enligt domen, sina armbågar mot henne för att hålla fast henne under strypningen. Han är dömd till 16 års fängelse för mord i både tings- och hovrätten.
Madeleine hittades död, nedsänkt i ett gruvhål. Foto: Privat
Lennart Ekstrand, 70, som sköt ihjäl sin hustru Pia, 76, i parets bostad i Ystad. Foto: CAROLINE LARSSON
Pia sköts i nacken med ett gevär, av maken som är ex-militär. Foto: Privat
Juha Ruotsalainen, 46, som mördade sin fästmö Johanna Puolusmäki, 33, i Stockholm när han var på permission för ett annat mord. Foto: Privat
Johanna Puolusmäki blev Ruotsalainens andra offer. Foto: Privat
1 / 9

Mördaren behöver lära sig om ”partnervåld”

Inför Mobrok Kalifa Daws placering har han utretts för att Kriminalvården ska kunna bedöma risken för våld, hot och rymning.

I dokument framgår att risken för rymning eller fritagning bedöms vara medel. Även risken för våld, hot och ”annan allvarlig misskötsamhet” bedöms vara medel.

Däremot är hustrumördaren ”i behov av insatser mot såväl partnervåld som generellt våld”, framgår i papper från Kriminalvården.

På anstalten Salberga kan fångar få en behandling kallad ”Puls”, som riktar sig till ”män med våldsproblematik”. Puls står för problemlösning, umgänge, livsmål, självkontroll.

I beskrivningen av programmet framgår att det består av ”gruppsessioner och individuella träffar mellan programledare och deltagare”.

”Lär sig självkontroll”

”I grupp arbetar deltagarna med att känna igen problemsituationer och komma på lösningar. Genom diskussioner och rollspel lär de sig självkontroll och övar på att stå emot grupptryck.”

Programmet, där fyra till åtta deltagare medverkar, består av 30 träffar – 24 i grupp och sex individuella.

”Stödet från de andra deltagarna är viktigt”, skriver Kriminalvården om programmet.

Samtidigt är Salberga en anstalt där vissa intagna återkommande missköter sig. Timothy Kombrecht fick nyligen flyttas från anstalten efter att ha inlett ett skräckvälde där han vägrade arbeta, hotade personal och kastade avföring och urin.

Ephrem Yohannes har isolerats i omgångar, bland annat efter att ha misshandlat en annan fånge med knytnävarna och själv huggits i ansiktet med en penna. Han anser att han blir ”behandlad som ett djur” i fängelset och ansöker växelvis om att få isoleras – och flyttas till sitt hemland Etiopien.

Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir, 40, som mördade en mamma och hennes son på Ikea i Västerås sommaren 2015 har suttit på Salberga, men flyttats efter att ha attackerats av andra fångar.

Mobrok Kalifa Daw mördade hustrun i parets gemensamma lägenhet i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg den 27 juli förra året. I förhör erkände mannen direkt att han slagit ihjäl kvinnan, som då inte hunnit identifieras. Foto: Polisen
I det första förhöret fick mördaren själv hjälpa polisen att identifiera sin fru genom att säga var hon hade leverfläckar som de kunde leta efter: En på halsen, en på magen. Foto: Polisen

Mördaren: ”Det var kulmen”

Mobrok Kalifa Daw mördade sin hustru i parets gemensamma lägenhet i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg den 27 juli förra året. I förhör erkände han direkt att han slagit ihjäl kvinnan, som då inte hunnit identifieras.

I det första förhöret fick mördaren själv hjälpa polisen att identifiera sin fru genom att säga var hon hade leverfläckar som de kunde leta efter: En på halsen, en på magen.

Mobrok Kalifa Daw har bott i Sverige sen 2006. 2014 träffade han sin blivande hustru – som då bodde i Marocko – via en dejtingsajt. De gifte sig, sen kom frun till Sverige.

Men förhållandet blev inte som de tänkt sig och hustrun tillbringade mycket tid med en nära släkting i Danmark. Våren 2018 bröt paret och i juli mördade Mobrok Kalifa Daw hustrun.

– Vi har varit osams under lång tid. Men i går alltså, det var kulmen, sa Mobrok Kalifa Daw i det första förhöret.

Mobrok Kalifa Daw, 47, mördade sin hustru genom att slå henne i huvudet, ansiktet och halsen med en 18-kiloshantel. Foto: Polisen

Mobrok Kalifa Daw: ”Jag fick panik”

Exakt vad som hände vid mordet är oklart och mördaren har haft svårt att redogöra för händelseförloppet. Det står klart att de första slagen gjordes med ett damsugarrör, sen hantel.

– Blod kommer även på golvet och min vänsterfot. Jag fick panik, jag har aldrig sett en människa på det här sättet. Aldrig i mitt liv. Jag tappade kontrollen. Jag kunde inte ringa 112. Jag skakade och var rädd och fick panik.

I mars dömdes Mobrok Kalifa Daw till 18 års fängelse för mord. Nu placeras han alltså på anstalten Salberga.