Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skallade polis vid upplopp – döms

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 31-årig man döms nu för att har skallat en polis i samband med BLM-demonstrationerna i Göteborg förra sommaren. 

Enligt tingsrättens dom slogs polismannens käkar ihop så hårt att en flisa lossnade från hans tand. 

31-åringen dömdes till åtta månaders fängelse. 

Den 7 juni 2020 samlades tusentals Black Lives Matter-demonstranter vid Heden och tågade i de centrala delarna av Göteborg.

Den planerade demonstrationen hade tillstånd, men när den var över stannade en stor del av folkmassan kvar och började sedan röra på sig igen – nu utan tillstånd.

När demonstranterna kom till Götaplatsen urartade det i upplopp och i våldsam konfrontation med de poliser som försökte skingra folkmassan.

Döms till fängelse

31-åringen döms i Göteborgs tingsrätt för bland annat misshandel, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman till åtta månaders fängelse. Han ska även betala ett skadestånd till polismannen som blev skallad.

Bevismaterialet bygger huvudsakligen på stora mängder filmmaterial och vittnesmål, bland annat från poliser som deltog i insatsen. 

I en utav kroppskamerorna ser man hur 31-åringen ”tar sats och kraftigt skallar” polismannen i huvudet, enligt tingsrättens dom. 

”Skallningen träffar hans hjälm/hjälmvisir och att hans käkar slogs emot så hårt av slaget att en flisa lossnade från en tand”

14 personer dömda

Totalt åtalades 36 personer men på grund av det stora antalet tilltalade prövar tingsrätten åtalen gruppvis.

 På onsdagen kom domen mot 31-åringen tillsammans med ytterligare fyra personer för bland annat våldsamt upplopp och misshandel. En döms till tre månaders fängelse – och de andra till villkorlig dom och ungdomstjänst.

Hittills har 14 personer dömts i målet

Plundrat butiker

I rätten har flera av poliserna berättat hur de blev utsatta för stenkastning och annat fysiskt våld när de försökte upprätthålla ordningen.

Förutom attackerna mot polisen visar filmerna från demonstrationen hur skyltfönster krossas och hur delar av folksamlingen tar sig genom låsta dörrar i Nordstan för att stjäla.

Folksamlingen har även slagit sönder fordon utmed den väg den tog sig fram.

Men tingsrätten skriver också att det har framgått att ”flera personer försöker att lugna ned folksamlingen och även få folksamlingen att bryta upp, något som även flera poliser vittnat om.”

Se våldet mot poliserna

36 åtalas efter BLM-demonstration i Göteborg