Skäggklubb misstogs för IS-terrorister

IS-terrorister? Nä, det var bara ett 30-tal skäggiga svenska män."Vi skrattade väldigt mycket", säger Andreas Fransson, till höger med skäggklubbens flagga.
Foto: Marcus Eriksson
Cristopher Sandqvist fotar sig själv och andra medlemmar i Bearded Villains Sverige.
Andreas Fransson med Bearded Villains flagga.
Foto: Marcus Eriksson
Några av medlemmarna i Bearded Villains.
Foto: Marcus Eriksson

Ett 30-tal medlemmar ur skäggklubben Bearded Villains misstogs för IS-terrorister vid en slottsruin utanför Gränna i helgen.

Efter en halvtimme dök polisen upp.

– Vi skrattade väldigt mycket, polisen också, säger Andreas Fransson, en av medlemmarna i den internationella skäggklubben Bearded Villains.

I lördags samlades den svenska avdelningen av skäggklubben Bearded Villains för fotografering vid slottsruinen Brahe hus utanför Gränna i Jönköpings kommun.

Men den vänskapliga sammankomsten tog en minst sagt oväntad vändning när polisen dök upp på platsen.

Anledningen?

Någon hade misstagit de svenska skäggmännen för terrororganisationen IS, Islamiska staten, rapporterar Jönköpings-Posten.

– Vi var runt 30 stycken, med alla former av skägg, och vi var uppklädda i finkläder och kostym. Och vi hade med vår flagga som är svart med vit text där det står “Bearded Villains”, säger Andreas Fransson, en av medlemmarna i klubben.

Medlemmarna samlades för fotografering. Då ringde någon polisen.
Foto: Jason Mellström/Studio Mellström.

Tillräckligt för att larma polisen, alltså.

– Någon måste ha sett det från vägen för efter en halvtimme kom polisen och går in försiktigt och kollar vad som händer. Vi ser att de ser oss och börjar skratta, säger Andreas Fransson, och fortsätter:

– När vi var klara kom polisen in och säger att "det här var inte som vi trodde” och att någon hade åkt förbi och ringt in och sagt att “IS håller på i Brahe hus och viftar med flaggor”.

"Väldigt roligt"

För skäggmännen blev det garanterat en fotografering de sent lär glömma.

– Det är inget man vill förknippas med men samtidigt var det väldigt skrattretande och roligt med ett sådant missförstånd, säger Andreas Fransson.

Hur reagerade polisen?

– Vi skrattade väldigt mycket, polisen också.

Kvällsposten har tidigare skrivit om Sarah och Fabian i Karlskrona, vars födelsedagsballonger misstogs för "IS-propaganda" – och paret fick då påhälsning av polisen.