Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skadliga USB-minnen planterade i Göteborg

USB-minnen med skadlig kod har hittats vid företagscentret i Lindholmen Science Park. Foto: Shutterstock
Marcus Murray arbetar som it-säkerhetsexpert på Truesec. Foto: Pressbild
Älvstranden skickat ut information om en säkerhetsincident under onsdagen. Foto: privat

USB-minnen preparerade med skadlig kod har hittats vid företagscentret Lindholmen Science Park.

I nuläget har man hittat sju stycken USB-minnen med skadlig kod i det företagstäta området.

– Rent tekniskt är det en metod man använder för att ta över system och ta sig in i datanät, säger Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på Truesec.

Under onsdagen skickade Älvstranden Utveckling ut ett meddelande till sina hyresgäster där man varnade för USB-minnena. Detta efter att de blivit kontaktade av Ericsson som har sitt kontor på Lindholmspiren, något som IDG först rapporterat om.

– Det stämmer att man har hittat dessa USB-minnena i området kring Lindholmen. Vi har gått ut med information internt och men vi är inte drabbade och har inte påverkats av detta, säger Minako Nakatsuma Olofzon, pressinformatör på Ericsson.

Tror ni att det riktar sig mot er?

– Det kan jag inte spekulera i.

"Military-grade"

I varningsutskicket från Älvstranden utveckling AB står det bland annat såhär:

"Enligt preliminära uppgifter är den skadliga koden på minnena av mer avancerad slag sk "military-grade, "crypto-ware". Koden verkar inriktad på att söka upp dokument av tex office-formaten och eventuellt kryptera dessa och sedan begära lösensumma (ransomeware)."

Vidare skriver Älvstranden att man, om man hittar ett USB-minne, inte ska ansluta det till sin dator – utan i stället vidta lämpliga åtgärder.

Känd metod

Enligt Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på Truesec, är USB-minnen en känd metod för att hacka sig in i datorer. 

– Om man placerar ut det vid Lindholmen Science Park så finns det naturligtvis företag där i närheten som man är intresserad av.

På Lindholmen finns omkring 350 företag, bland annat några IT-företag men även Volvo, SEB, Saab och Ericsson. Om man ansluter USB-minnet till en dator kan det leda till att någon hackar sig in i ens nätverk.

– Om man lyckas installera den skadliga koden på en första dator, en så kallad instegsdator, så kan man fjärrstyra den. Då blir den en språngbräda in i den interna verksamheten där man kan stjäla information, säger Marcus Murray.

Kan finnas olika motiv

Enligt honom kan det finnas olika motiv till att vilja hacka sig in i ett företags interna nätverk.

– Det kan vara ekonomiska intressen och att man vill sälja informationen till ett visst företags konkurrenter eller så kan det handla om att förbättra den egna verksamheten. 

I det meddelande som Älvstranden Utveckling skickade ut framgår det att händelsen är polisanmäld.

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, uppger att han känner till händelsen.

– Man har hittat en del USB-minnen utplacerade på Lindholmen. Jag kan tänka mig att folk är lite nyfikna, som man är, och då stoppar in det i apparaten och då händer något man kanske inte förväntat sig. Det kan bli så att man hamnar i händerna på någon som kräver betalt för att de ska låsa upp eller åtgärda felet på datorn, säger Fuxborg.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!