USB-minnen med skadlig kod har hittats vid företagscentret i Lindholmen Science Park. Foto: ShutterstockUSB-minnen med skadlig kod har hittats vid företagscentret i Lindholmen Science Park. Foto: Shutterstock
USB-minnen med skadlig kod har hittats vid företagscentret i Lindholmen Science Park. Foto: Shutterstock
Marcus Murray arbetar som it-säkerhetsexpert på Truesec. Foto: PressbildMarcus Murray arbetar som it-säkerhetsexpert på Truesec. Foto: Pressbild
Marcus Murray arbetar som it-säkerhetsexpert på Truesec. Foto: Pressbild
Älvstranden skickat ut information om en säkerhetsincident under onsdagen. Foto: privatÄlvstranden skickat ut information om en säkerhetsincident under onsdagen. Foto: privat
Älvstranden skickat ut information om en säkerhetsincident under onsdagen. Foto: privat

Skadliga USB-minnen planterade i Göteborg

Publicerad

USB-minnen preparerade med skadlig kod har hittats vid företagscentret Lindholmen Science Park.

I nuläget har man hittat sju stycken USB-minnen med skadlig kod i det företagstäta området.

– Rent tekniskt är det en metod man använder för att ta över system och ta sig in i datanät, säger Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på Truesec.

Under onsdagen skickade Älvstranden Utveckling ut ett meddelande till sina hyresgäster där man varnade för USB-minnena. Detta efter att de blivit kontaktade av Ericsson som har sitt kontor på Lindholmspiren, något som IDG först rapporterat om.

– Det stämmer att man har hittat dessa USB-minnena i området kring Lindholmen. Vi har gått ut med information internt och men vi är inte drabbade och har inte påverkats av detta, säger Minako Nakatsuma Olofzon, pressinformatör på Ericsson.

Tror ni att det riktar sig mot er?

– Det kan jag inte spekulera i.

"Military-grade"

I varningsutskicket från Älvstranden utveckling AB står det bland annat såhär:

"Enligt preliminära uppgifter är den skadliga koden på minnena av mer avancerad slag sk "military-grade, "crypto-ware". Koden verkar inriktad på att söka upp dokument av tex office-formaten och eventuellt kryptera dessa och sedan begära lösensumma (ransomeware)."

Vidare skriver Älvstranden att man, om man hittar ett USB-minne, inte ska ansluta det till sin dator – utan i stället vidta lämpliga åtgärder.

Känd metod

Enligt Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på Truesec, är USB-minnen en känd metod för att hacka sig in i datorer. 

– Om man placerar ut det vid Lindholmen Science Park så finns det naturligtvis företag där i närheten som man är intresserad av.

På Lindholmen finns omkring 350 företag, bland annat några IT-företag men även Volvo, SEB, Saab och Ericsson. Om man ansluter USB-minnet till en dator kan det leda till att någon hackar sig in i ens nätverk.

– Om man lyckas installera den skadliga koden på en första dator, en så kallad instegsdator, så kan man fjärrstyra den. Då blir den en språngbräda in i den interna verksamheten där man kan stjäla information, säger Marcus Murray.

Kan finnas olika motiv

Enligt honom kan det finnas olika motiv till att vilja hacka sig in i ett företags interna nätverk.

– Det kan vara ekonomiska intressen och att man vill sälja informationen till ett visst företags konkurrenter eller så kan det handla om att förbättra den egna verksamheten. 

I det meddelande som Älvstranden Utveckling skickade ut framgår det att händelsen är polisanmäld.

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, uppger att han känner till händelsen.

– Man har hittat en del USB-minnen utplacerade på Lindholmen. Jag kan tänka mig att folk är lite nyfikna, som man är, och då stoppar in det i apparaten och då händer något man kanske inte förväntat sig. Det kan bli så att man hamnar i händerna på någon som kräver betalt för att de ska låsa upp eller åtgärda felet på datorn, säger Fuxborg.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER