Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skadeskjuten - och lämnad att dö

FÄLLD. Skadeskjutna älgar måste enligt lagen sökas upp och avlivas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Johan Nilsson/Scanpix

HYLTE. Här är älgjaktens mörka baksida. 

Den älg som påträffades skjuten i magen väcker nu vrede. 

- Att lämna ett vilddjur att dö borde räknas som djurplågeri, precis som med tamdjur, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt. 

Älgen, som påträffades i Hylteskogarna, var skjuten i magen och hade troligtvis legat död en längre tid när polisen hittade den. Det kan handla om tjuvskytte.

Skyldiga att spåra och avliva

 Jägare är enligt reglerna skyldiga att spåra och avliva skadskjutna djur, men när just den här älgen sköts var det ingen som följde de reglerna.

 - Det är upprörande. Vi borde ifrågasätta den allmänna jakträtten, vilka som ska få jaga och vilka kunskaper som krävs, säger Camilla Björkbom.

 Hon eftersträvar en nolltolerans, kräver bättre utbildning och att gamla licenser omprövas när de som jagar blir allt äldre och får sämre syn och reaktionsförmåga.

 - Jägarna är ute efter att fälla djuren och tar därför osäkra skott från dåliga positioner, säger hon.

 Att skadeskjuta ett djur innebär att djuret inte avlider direkt när kulan träffar kroppen. Ibland springer djuret bort en bit och dör strax därpå, ibland krävs ytterligare skott från jägarna för att fälla djuret.

 Men någon statistik på hur vanligt det är finns inte eftersom jägarna inte har någon skyldighet att rapportera hur många djur som skadeskjuts.

 Gunnar Glöersen är jaktvårds-konsulent för Jägareförbundet och han håller inte med Björkbom om att jägare hellre skjuter ur dålig vinkel än att inte skjuta alls.

 - Det finns ett stort tryck från jaktkamrater att låta bli. Att behöva leta efter ett skadeskjutet djur förstör jakten för alla, säger han.

"Bör övningsskjuta oftare"

 Men Glöersen ser vissa åtgärder som skulle kunna minska skadeskjutningarna.

 - Vi kampanjar för att alla jägare ska övningsskjuta ofta, men det finns ganska få skjutbanor. Det är ett problem, säger han.