Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skadade guldrånare i rätten

Skadades i kraschen. De två misstänkta 24-åringarna har fortfarande allvarliga skallskador. För att de ska klara av att medverka har rättegången delats upp på flera dagar.
Foto: Anders Ylander

En man kommer sakta in med böjd rygg i rättssalen. 

En annan körs in i rullstol. 

Guldrånet i Varberg slutade tragiskt för de tre misstänkta rånarna där en fjärde kamrat omkom.

Släkt och vänner deltog på åhörarsidan när rättegången mot de tre män som misstänks ha rånat en Guldfyndsaffär i centrala Varberg startade i går morse.

 Eftersom två av de misstänkta männen, båda 24 år, fortfarande vårdas på Sahlgrenska efter den våldsamma bilkrasch som inträffade efter rånet valde man att ha rättegången i Göteborg.

En av rånarna dog i kraschen

 Den ena mannen kunde vacklande ta sig fram för egen maskin medan den andra kördes in i rullstol.

 Med sänkta huvuden satt de tysta när åklagaren Ann-Christin Claesson lade fram en omfattande bevisning mot dem.

 Samtliga tre står åtalade för grovt rån och vapenbrott. Den ene 24-åringen är också åtalad för stöld av en svart Jaguar som användes vid rånet samt vållande till annans död då den fjärde rånaren avled av sina skador i bilkraschen.

 Flera av de misstänkta rånarna har tidigare haft anknytning till  Hells Angels supportergrupp Red&White Crew.

Minns inte händelsen

 De två skadade 24-åringarna varken förnekar eller erkänner brotten.

 Anledningen är att de inte minns händelsen på grund av de hjärnskador de ådrog sig i kraschen. 

 Den tredje mannen, 22 år, som inte har några skador i dag, förnekar brott. Han säger att de skador han hade när polisen grep honom ska han fått från en mopedkrasch. Han påstår också att han inte är bekant med de andra åtalade trots att det finns bilder på dem i hans mobiltelefon.

 Den misstänkte förarens försvarsadvokat Claes Östlund tror på ett förmildrande straff med tanke på klientens allvarliga skador.

 - Det finns en regel som säger att om man skadas under ett brott kan man få straffrabatt eller påföljdseftergift. Men då brukar det främst handla om mildare brott. Här är det svårare eftersom brottet kan ge många års fängelse, säger Claes Östlund.

"Han bör slippa fängelse"

 Hur ser du på bevisningen mot honom?

 - Han satt ju i framsätet med bilbältet på. Men han är så allvarligt skadad att jag kommer yrka på att han ska slippa fängelsestraff, säger Claes Östlund.

 Hur var reaktionen när han fick veta vad som hänt?

 - Han är chockad, säger Claes Östlund.

 Rättegången kommer att fortsätta på måndag då vittnen samt de åtalade kommer att höras.

FAKTA

Detta har hänt:


29 september 2010 blir en man i Göteborg pistolhotad och tre män stjäl hans svarta Jaguar. Dagen efter sker ett väpnat rån mot Guldfynd i Varberg av fyra maskerade män. Strax efter rånet kör Jaguaren in i ett fundament och kör av vägen. Tre av männen hittas vid bilen, varav en avlider av sina skador. Den fjärde mannen hinner fly en bit innan han grips av polisen.