Ska undersöka TUFF:s verksamhet

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. GT:s rapportering från den muslimska organisationen TUFF:s konferens förra helgen har väckt stor debatt på bland annat Newsmill.
Nu väljer ungdomsstyrelsen att granska föreningens verksamhet.
Den muslimska föreningen TUFF:s konferens blev dels kritiserad för att de valde att anordna separata konferensdagar för kvinnor och män. Dels för att föreningen bjöd in den kontroversielle föreläsaren Bilal Philips. Konferensens tema var islamofobi och unga muslimers situation i Sverige.
Ungdomsstyrelsen, som har gett projektbidrag till föreningen, reagerade på valet av föreläsare och hänvisar i ett pressmeddelande till att Bilal Philips bland annat har försvarat självmordsbombare, uttryckt antisemitiska ståndpunkter och förespråkat dödsstraff för homosexualitet.
Ungdomsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att man "ser mycket allvarligt" på uppgifterna och nu kommer att granska TUFFs verksamhet.

Kommer vidta åtgärder

Detta för att undersöka huruvida bidragsmedlen har använts i enlighet med Ungdomsstyrelsens riktlinjer. Om projektpengarna inte har använts på ett sådant sätt skriver Ungdomsstyrelsen att man kommer att "vidta lämpliga åtgärder". Vilka dessa åtgärder skulle vara är ännu inte känt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER