Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska undersöka TUFF:s verksamhet

GÖTEBORG. GT:s rapportering från den muslimska organisationen TUFF:s konferens förra helgen har väckt stor debatt på bland annat Newsmill. 

Nu väljer ungdomsstyrelsen att granska föreningens verksamhet.

Den muslimska föreningen TUFF:s konferens blev dels kritiserad för att de valde att anordna separata konferensdagar för kvinnor och män. Dels för att föreningen bjöd in den kontroversielle föreläsaren Bilal Philips. Konferensens tema var islamofobi och unga muslimers situation i Sverige.

 Ungdomsstyrelsen, som har gett projektbidrag till föreningen, reagerade på valet av föreläsare och hänvisar i ett pressmeddelande till att Bilal Philips bland annat har försvarat självmordsbombare, uttryckt antisemitiska ståndpunkter och förespråkat dödsstraff för homosexualitet.

 Ungdomsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att man "ser mycket allvarligt" på uppgifterna och nu kommer att granska TUFFs verksamhet. 

Kommer vidta åtgärder

 Detta för att undersöka huruvida bidragsmedlen har använts i enlighet med Ungdomsstyrelsens riktlinjer. Om projektpengarna inte har använts på ett sådant sätt skriver Ungdomsstyrelsen att man kommer att "vidta lämpliga åtgärder". Vilka dessa åtgärder skulle vara är ännu inte känt.

FAKTA

TUFF står för Troende Unga Framtida Förebilder och är en förening för unga, svenska muslimer. Föreningens syften är bland att förmedla den svenska kontextens förhållande till de muslimska idealen och att bygga kontakter med myndigheter, näringsliv och andra instutioner.