Det infekterade bråket om bron över Göta älv fortsätter. Foto: Anders Ylander
Det infekterade bråket om bron över Göta älv fortsätter. Foto: Anders Ylander

"Ska öppna bron när hans båtar kommer"

Publicerad

På måndagen kom skarp kritik mot nya bron som planeras över Göta älv.

– Göteborgs stad är beredd att lägga ner en hel kommun i Värmland, dundrade Kent Folkesson vice distriktsordförande för Centerpartiet i Skaraborg.

Nu svarar Johan Nyhus (S) som är kommunalråd i Göteborg med ansvar för infrastrukturfrågor.

– Jag ska se till att öppna bron när hans båtar kommer, säger han.

På måndagen kom skarp kritik mot den planerade lågbron i Göteborg. Anledningen är att den kommer bli betydligt lägre än nuvarande Göta älvbron - något som Kent Folkesson (C), ledamot i kommunfullmäktige i Lidköping, ser som ett hot mot regionerna omkring Vänern.

– Göteborgs stad måste ta hänsyn till hela regionen och inte bara tänka på sig själva, sa han till GT på måndagen.

Nu svarar Johan Nyhus (S) som är kommunalråd i Göteborg med ansvar för infrastrukturfrågor.

– Jag tycker inte man ska uttala sig i stil med att "Göteborg måste tänka på andra". Jag vill påstå att under de dryga ett och ett halvt år jag jobbat med frågan har jag varit runt och pratat och diskuterat väldigt mycket, säger han.

"Konstigt uttalande"

Enligt Johan Nyhus har ett avtal precis skrivits under mellan trafikverket, sjöfartsverket, Göteborgs stad, region Värmland och Västra Götalandsregionen. I det avtalet garanteras 15 broöppningar per dygn.

– Jag förstår att de är upprörda men vi kommer inte stoppa någon sjöfart förutom i rusningstid, säger Johan Nyhus och fortsätter:

– Då blir det lite märkligt att en centerpartist uppe i Lidköping säger att det här kommer förstöra deras näringsliv. Det är ett oerhört konstigt uttalande som inte står för någonting.

"Inte realist"

Enligt Kent Folkesson räknar man med att mångdubbla Vänersjöfarten i framtiden. Och det är först då det kommer bli problematiskt med den nya bron. Men Johan Nyhus håller inte med.

– Det vore väldigt intressant om han kunde visa de volymerna eftersom de år efter år har minskat. Jag kan garantera 15 öppningar. Om han fördubblar sin godstrafik då pratar vi om fem eller sex fartyg per dygn.

– Om allt går väldigt bra för dem vid Vänern. Om näringslivet går bra och de får nya slussar och hamnar vilket jag hoppas på. Då kanske vi pratar år 2060 eller 2070. Om han sitter och tror att de här godsfrågorna kommer nu så är han inte realist, säger Johan Nyhus och skickar med en hälsning till centerpartisten.

– De har inte fått ett öre från regeringen för slussarna i Trollhättan som måste byggas om. Där borde han gå till sin alliansregering och ta den diskussionen i stället. Och då ska jag gärna stötta honom i den kampen.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER