Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Ska öppna bron när hans båtar kommer"

Det infekterade bråket om bron över Göta älv fortsätter. Foto: Anders Ylander

På måndagen kom skarp kritik mot nya bron som planeras över Göta älv.

– Göteborgs stad är beredd att lägga ner en hel kommun i Värmland, dundrade Kent Folkesson vice distriktsordförande för Centerpartiet i Skaraborg.

Nu svarar Johan Nyhus (S) som är kommunalråd i Göteborg med ansvar för infrastrukturfrågor.

– Jag ska se till att öppna bron när hans båtar kommer, säger han.

På måndagen kom skarp kritik mot den planerade lågbron i Göteborg. Anledningen är att den kommer bli betydligt lägre än nuvarande Göta älvbron - något som Kent Folkesson (C), ledamot i kommunfullmäktige i Lidköping, ser som ett hot mot regionerna omkring Vänern.

– Göteborgs stad måste ta hänsyn till hela regionen och inte bara tänka på sig själva, sa han till GT på måndagen.

Nu svarar Johan Nyhus (S) som är kommunalråd i Göteborg med ansvar för infrastrukturfrågor.

– Jag tycker inte man ska uttala sig i stil med att "Göteborg måste tänka på andra". Jag vill påstå att under de dryga ett och ett halvt år jag jobbat med frågan har jag varit runt och pratat och diskuterat väldigt mycket, säger han.

"Konstigt uttalande"

Enligt Johan Nyhus har ett avtal precis skrivits under mellan trafikverket, sjöfartsverket, Göteborgs stad, region Värmland och Västra Götalandsregionen. I det avtalet garanteras 15 broöppningar per dygn.

– Jag förstår att de är upprörda men vi kommer inte stoppa någon sjöfart förutom i rusningstid, säger Johan Nyhus och fortsätter:

– Då blir det lite märkligt att en centerpartist uppe i Lidköping säger att det här kommer förstöra deras näringsliv. Det är ett oerhört konstigt uttalande som inte står för någonting.

"Inte realist"

Enligt Kent Folkesson räknar man med att mångdubbla Vänersjöfarten i framtiden. Och det är först då det kommer bli problematiskt med den nya bron. Men Johan Nyhus håller inte med.

– Det vore väldigt intressant om han kunde visa de volymerna eftersom de år efter år har minskat. Jag kan garantera 15 öppningar. Om han fördubblar sin godstrafik då pratar vi om fem eller sex fartyg per dygn.

– Om allt går väldigt bra för dem vid Vänern. Om näringslivet går bra och de får nya slussar och hamnar vilket jag hoppas på. Då kanske vi pratar år 2060 eller 2070. Om han sitter och tror att de här godsfrågorna kommer nu så är han inte realist, säger Johan Nyhus och skickar med en hälsning till centerpartisten.

– De har inte fått ett öre från regeringen för slussarna i Trollhättan som måste byggas om. Där borde han gå till sin alliansregering och ta den diskussionen i stället. Och då ska jag gärna stötta honom i den kampen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!