Foto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck

Ska Götalandsbanan få förstöra textila centrum?

Publicerad

En rivning av Textile Fashion Center skulle slå hårt mot textilindustrin, forskningen och Högskolan i Borås.

När Sverigeförhandlingen och Trafikverket vill att sträckningen av Götalandsbanan ska gå tvärs igenom Nordens främsta textila centrum riskerar man att radera den unika miljön som byggts upp.

Textil- och modeundret i Borås är ett faktum som väcker uppmärksamhet inte bara i Skandinavien utan i hela Europa. Genom satsningen på Textile Fashion Center, som invigdes 2013 gick Borås in i en ny textil era. Den textila arenan är en manifestation av att Sjuhäradsregionen och Sverige har lyckats vända 1970-talets tekokris och byggt upp en stark position inom textil kunskap och innovation.

Omvärldens blickar vänds nu mot Borås där en unik miljö har skapats i en före detta textilfabrik i stadsdelen Simonsland. Det handlar om en nationell och internationell mötesplats för utbildning, forskning, företagande och innovation. Besökare från många olika delar av världen kommer dagligen för att vara en del av klustret och den kreativitet som finns där.

 

Sveriges kommande stora infrastruktursatsning, Götalandsbanan, är en efterlängtad investering, men sträckningen genom och förbi Borås kan inte gå hursomhelst. Bland de förslag på sträckning som Sverigeförhandlingen och Trafikverket lagt fram innebär ett av dem att en del av stadskärnan i Borås kommer att rivas, däribland stadens nya landmärke. Rivs Textile Fashion Center förstör man inte bara en byggnad utan en hel miljö för textil samverkan riskerar att gå förlorad. Det vore befängt att rasera flera års arbete med uppbyggnad av ett campus, en geografiskt samlad högskola och etableringen av Sveriges textila kluster. Här finns bland annat innovationsmiljön Smart Textiles som är nationellt och internationellt erkänd. Det är en stor kapacitet som byggts upp med en förstklassig maskinpark och den senaste tekniken som ger möjligheter för prototypframtagning för både forskare och företag.

Textilindustrin med Textile Fashion Center som knutpunkt är en stark drivkraft för näringslivsutveckling. Simonsland är inte bara ett uttryck för dagens framgångsrika textilnäring utan också ett levande, oersättligt kulturarv. En rivning av miljön skulle också slå hårt mot Borås som utbildnings- och studentstad och försvaga den lärosätesstruktur som finns i Västsverige.

Infrastruktursatsningar ska öka utvecklingstakten, inte dämpa den! Förbättrade kommunikationer är nödvändiga för fortsatt utveckling av regionen, men inte på bekostnad av miljöer som binder samman dåtid och framtid. Det är av stort nationellt intresse att fortsatta satsningar på utvecklingen av den textila innovationsmiljön kan ske inom det unika område som skapats. Därför är det närmast obegripligt hur Sverigeförhandlingen kan lägga fram ett sådant förslag.

 

Björn Brorström, Rektor vid Högskolan i Borås

Susanne Nejderås, Verksamhetschef för Smart Textiles

Erik Bresky, vd Science Park Borås

Nanette Espinasse, vd Marketplace Borås

Hanna Lassing, vd Simonsland Förvaltning AB

Anne Ludvigson, styrelseordförande TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER