Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska ge bort humrar för 28 000 till sina vänner

Per-Arne Korshag, 68, från Falkenberg blev morgonens vinnare i hummerauktionen i Göteborgs fiskhamn. 28 000 kronor fick han ge för två humrar.

Det var Per-Arne Korshag, 68, Falkenberg som morgonens vinnare i hummerauktionen i Göteborgs fiskhamn.

28 000 kronor fick han ge för två humrar.

– Jag ska ge bort dem till två personer som betytt väldigt mycket för mig, avslöjar han.

Per-Arne Korshag driver Falkenbergs rökeri i Falkenberg och kör otaliga vändor fram och tillbaka till Göteborgs fiskhamn.

– Jag är här ett par gånger i veckan, för vi har i butiken både fisk och rökta varor, säger han. Nu kände jag för det i dag när jag stack klockan fyra morse. I dag ska jag vara med och leka.

Skänka bort

Det är inte Per-Arne Korshag och hans familj som ska ha de dyra humrarna.

– Nej, jag ska skänka bort dem till två personer som har betytt väldigt mycket för mig, säger han. Det är svårt att hitta vänner men det finns några.

En av dem är bankdirektör Eskil Lindahl i Falkenberg.

– Jag träffade honom på sjuttiotalet när han hjälpte min pappa, berättar Per-Arne. 1979 frågade jag honom om jag kunde få låna 300 000 kronor av honom och det fick jag utan säkerhet.

Cancersjuk

Den andra personen som betytt väldigt mycket är en överläkare från Lund.

– Jag hade otur för tio år sedan att få en barncancer som tog mig väldigt illa, berättar han. Det var en cancer som var rätt unik på en gammal gubbe, men jag är frisk i dag. Den var tuff att gå igenom.

Per-Arne träffade då överläkaren på Lunds lasarett, Mikael Eriksson.

– Jag låg där i tre månader, så vi blev personliga vänner.

Det handlar inte om pengar men Per-Arne Korshag vill ge sina vänner var sin hummer, de första som kom såldes upp på tisdagsmorgonen.

– Det finns lite känslor när man sitter och kör bil på nätterna, säger han filosofiskt. Då kommer det upp sådant här i skallen.

Humrarna väger ungefär ett halvt kilo styck.

– Nu ska de kokas i eftermiddag med havssalt och krondill och sen ska de ligga och dra sig sakta till i morgon när jag ska lämna över dem, säger Per-Arne.

Egen hummer

Får du någon hummer själv då?

– Jag köpte faktiskt några till för 350 kronor kilot, något billigare som du hör. Det är en sport det där med att få de första.

Per-Arne erkänner att han förra året var med till 125 000 kronor, men då tyckte han att det blev fel.

– Jag köpte inget för man ska respekt för pengar, men detta kände jag för.