Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjunkande lera kunde blivit Johannas död: ”Hade panik”

Johanna Salonen trodde att hennes häst Queen skulle ge upp och dö.Foto: Privat
Johanna Salonen och hennes häst Queen råkade ut för en riktig mardröm under skritturen.Foto: Privat

När Johanna Salonen, 22, från Borås var ute och red med sin mamma fastnade hon och hästen Queen i sankmark.

Nu berättar hon om kaoset och paniken som uppstod: 

– Jag trodde att jag skulle kvävas av leran.

Johanna Salonen och hennes mamma begav sig under lördagen ut på en skrittur i Almenäs, där stallet ligger. På turen skulle hästarna hoppa över bäcken, som de alltid brukar göra under sina turer. Men av någon anledning vägrade Johannas häst Queen.

– Vi begav oss en bit bort för att se om det skulle gå bättre där, men plötsligt började vi sjunka ner djupare och djupare, säger hon.

Queen hade trampat rakt ner i ett kärr. 

– Jag ramlade av och föll ner under henne. Jag trodde att jag skulle kvävas av leran, men lyckades kravla mig bort.

"Nu ger hon upp – nu dör hon" 

Johannas mamma skyndade efter hjälp. När hon kom tillbaka hade hon fått med sig stallägaren som hade med sig remmar och linor. De slog också larm till räddningstjänsten.

– Men jag kunde inte bara sitta där och vänta. Jag vägrade lämna henne, trots att jag hade lera upp till midjan. Jag hade panik. Jag hörde henne sucka och tänkte: "Nu ger hon upp. Nu dör hon".

– Jag har aldrig skrikit på henne så någon gång: "Ge inte upp nu!" och det var som att hon förstod.

 

LÄS OCKSÅ: Louise offrade allt för att rädda hästen – föll 20 meter 

 

Efter lite mer än 30 minuter fick Johanna, hennes mamma och stallägaren upp Queen från leran, bit för bit. Men på vägen tillbaka till stallet upptäckte Johanna blodspår.

– Jag hoppades att det skulle vara från mig. Men det var från henne, väl i stallet upptäckte jag ett djupt sår ovanför kotan under knät. Man kunde se själva benhinnan.

Tillkallade veterinär

Johanna tillkallade veterinär direkt. 

– Veterinären sa att min häst hade haft änglavakt. Hon hade hyvlat upp huden som gjort att det djupa såret hade bildats och hon hade väldigt mycket skavsår på hela kroppen. 

Hon fortsätter berätta att Queens allmäntillstånd nu är bra, hon har fått medicin och äter som vanligt. Nu hoppas Johanna på att Queen inte ska drabbas av någon infektion, utan att såret läker som det ska.

– Jag var mest chockad och utmattad efteråt. Men jag är glad att allt gick bra till slut, hon betyder allt för mig.