Johanna Salonen trodde att hennes häst Queen skulle ge upp och dö. Foto: PrivatJohanna Salonen trodde att hennes häst Queen skulle ge upp och dö. Foto: Privat
Johanna Salonen trodde att hennes häst Queen skulle ge upp och dö. Foto: Privat
Johanna Salonen och hennes häst Queen råkade ut för en riktig mardröm under skritturen. Foto: PrivatJohanna Salonen och hennes häst Queen råkade ut för en riktig mardröm under skritturen. Foto: Privat
Johanna Salonen och hennes häst Queen råkade ut för en riktig mardröm under skritturen. Foto: Privat

Sjunkande lera kunde blivit Johannas död: ”Hade panik”

Publicerad

När Johanna Salonen, 22, från Borås var ute och red med sin mamma fastnade hon och hästen Queen i sankmark.

Nu berättar hon om kaoset och paniken som uppstod: 

– Jag trodde att jag skulle kvävas av leran.

Johanna Salonen och hennes mamma begav sig under lördagen ut på en skrittur i Almenäs, där stallet ligger. På turen skulle hästarna hoppa över bäcken, som de alltid brukar göra under sina turer. Men av någon anledning vägrade Johannas häst Queen.

– Vi begav oss en bit bort för att se om det skulle gå bättre där, men plötsligt började vi sjunka ner djupare och djupare, säger hon.

Queen hade trampat rakt ner i ett kärr. 

– Jag ramlade av och föll ner under henne. Jag trodde att jag skulle kvävas av leran, men lyckades kravla mig bort.

"Nu ger hon upp – nu dör hon" 

Johannas mamma skyndade efter hjälp. När hon kom tillbaka hade hon fått med sig stallägaren som hade med sig remmar och linor. De slog också larm till räddningstjänsten.

– Men jag kunde inte bara sitta där och vänta. Jag vägrade lämna henne, trots att jag hade lera upp till midjan. Jag hade panik. Jag hörde henne sucka och tänkte: "Nu ger hon upp. Nu dör hon".

– Jag har aldrig skrikit på henne så någon gång: "Ge inte upp nu!" och det var som att hon förstod.

 

LÄS OCKSÅ: Louise offrade allt för att rädda hästen – föll 20 meter 

 

Efter lite mer än 30 minuter fick Johanna, hennes mamma och stallägaren upp Queen från leran, bit för bit. Men på vägen tillbaka till stallet upptäckte Johanna blodspår.

– Jag hoppades att det skulle vara från mig. Men det var från henne, väl i stallet upptäckte jag ett djupt sår ovanför kotan under knät. Man kunde se själva benhinnan.

Tillkallade veterinär

Johanna tillkallade veterinär direkt. 

– Veterinären sa att min häst hade haft änglavakt. Hon hade hyvlat upp huden som gjort att det djupa såret hade bildats och hon hade väldigt mycket skavsår på hela kroppen. 

Hon fortsätter berätta att Queens allmäntillstånd nu är bra, hon har fått medicin och äter som vanligt. Nu hoppas Johanna på att Queen inte ska drabbas av någon infektion, utan att såret läker som det ska.

– Jag var mest chockad och utmattad efteråt. Men jag är glad att allt gick bra till slut, hon betyder allt för mig.

Relaterade ämnen
Madeleine Bäckman
Madeleine Bäckman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER