Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjan: Inte läge att försöka runda råden

Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland.
Foto: Region Halland
Smittskyddsläkare i Halland, Maria Ryberg Mo:
Foto: Region Halland
Belastningen på sjuvården i Halland ökar.
Foto: Lovisa Waldeck

De skärpta lokala råden i Halland förlängs till den 13 december, om regionen får bestämma.

Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland, vädjar till invånarna: 

– Det är inte läge nu att försöka hitta anledning att runda råden. Det är ingen annans ansvar att stoppa smittspridningen. Nu gäller det att vi alla verkligen hjälps åt.

I torsdags meddelade Västra Götalandsregionen att de skärpta råden skulle förlängas till och med den 13 december.

– Varje dag blir hundratals människor smittade och några av dem kommer att bli allvarligt sjuka. Det går åt fel håll nu och vi måste alla känna ansvar för det. Samtidigt kan vi alla göra skillnad om vi följer råden. Det gäller mig, det gäller dig och det gäller alla andra människor vi har omkring oss, sa smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg då.

Nu vill även Region Halland samma göra samma sak, efter att de utökade restriktionerna formellt avslutas på tisdagen.

På en presskonferens under måndagen sade smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo:

– Vi har en fortsatt hög smittspridning. Läget är lika illa som när vi gick in med de skärpta råden, men det har inte blivit värre. Vi har inte sett den dramatiska ökning som vi hade fog att befara när råden infördes.

Vädjar: ”Inte läge nu”

Hon säger vidare att smittspårningen visar att antalet smittade via hemmafester, restaurangbesök och liknande minskar och att man tolkar detta som att hallänningarna följer restriktionerna.

– Belastningen på sjukhusen har ökat, men de har inte skenat. Vilket vi är tacksamma för, säger Maria Ryberg Mo vidare.

Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland, vädjade på samma presskonferens till invånarna:

– Det är inte läge nu att försöka hitta anledning att runda råden. Det är ingen annans ansvar att stoppa smittspridningen. Nu gäller det att vi alla verkligen hjälps åt.

Nationella råd väntas

Han motiverade även beslutet att förlänga de skärpta råden, som bland annat innebär att man inte ska vistas i inomhusmiljöer som butiker, badhus och gym samt att var och en bör undvika fysisk kontakt med andra personer är de man bor med.

– Det innebär en allvarlig inskärning i människors vardag och slår hårt mot många verksameter. Men för samhället som helhet så är det angeläget för at hålla ned smittspridning.

Samtidigt beslutar länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland om att likt regeringen att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. 

Folkhälsomyndigheten och regeringen planerar att införa nationella råd och restriktioner från och med den 13 december, inför det stundande julfirandet.


Se också: 

Björn Olsen: Då kan du vaccinera dig mot corona.