Sjukvården ger svar på cancerdiagnosen

Publicerad

GÖTEBORG. Sahlgrenska kan inte ge Elisabeth cellgifterna som den finska kliniken Docrates satt in eftersom deras genundersökningsmetod inte är godkänd i Sverige.

Trots att den nya behandlingen kan fungera.

– Ekonomin spelar roll och införandet av exempelvis ny behandling måste ske på ett ordnat sätt och regleras i budget, skriver ansvariga för vården på Sahlgrenska.

GT har även sökt vårdcentralen i Kinna för en kommentar om deras hantering av ärendet – utan att lyckas.

På frågan om varför Elisabeth Erlandsson inte kan få cellgiftet Caelyx i Sverige får GT.se endast generella svar.

– Vi uttalar oss inte om enskilda fall, säger Ann Louise Leikin, pressansvarig på Sahlgrenska.

Men Totte Johansson, vårdenhetschef och Marie Lindh, verksamhetschef, på Sahlgrenska ger skriftliga generella svar om cancervården.

När det gäller telefonbeskedet till Elisabeth om att det var utsiktslöst med fortsatt behandling svarar de ansvariga så här:

"Utan att vara insatt i det specifika fallet är det absolut så att cancerbesked och besked om återfall i sjukdom alltid bör lämnas på ett mottagningsbesök, om möjligt i närvaro av någon anhörig till patienten. Omständigheterna kring det aktuella fallet kan vi inte uttala oss om.

Sjukvårdens svar

När det gäller stöd till Elisabeth i stödbyxor, peruker, psykologhjälp och provtagningar får GT följande svar:

"Det är svårt att svara på denna fråga generellt utan här behöver vi utgå från den enskilda patientens situation. Syftet är alltid att få det att fungera för patienten.

När det gäller vården i Finland, som ger Elisabeth en ny chans att överleva och varför hon inte kan få samma cellgifter i Sverige blir svaret följande:

"I Sverige behandlas cancerpatienter enligt nationella och regionala vårdprogram som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta skapar förutsättningar för jämlik vård i landet.

GT har även sökt chefen för vårdcentralen i Kinna för en kommentar – utan att lyckas.

Gunnar Ohlson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER