Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskornas oro: Semester i september

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Matilda Eriksson, förtroendevald, Vårdförbundet, Sahlgrenska universitetssjukhuset.Foto: Privat
Infektionskliniken vid Östra sjukhuset i Göteborg.Foto: THOMAS JOHANSSON/ TT NYHETSBYRÅN

Senarelagd semester och kortare ledighet än vanligt.

Oron inför sommaren är stor hos sjuksköterskor på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi kan förstå att det är ett svårt pussel för cheferna att lägga, men det skapar oro för hur länge man ska orka arbeta om det inte finns vila att se fram emot, säger Matilda Eriksson, förtroendevald på Vårdförbundet, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Efter en vår med mycket hög arbetsbelastning på grund av coronapandemin hoppas många vårdanställda på välbehövlig återhämtning i sommar.

Men sjuksköterskorna på Sahlgrenska universitetssjukhuset är nu oroade för att ledigheten skjuts fram till hösten och att den blir för kort.

Enligt sjukhusets semesterplanering, som just blivit klar, kommer många att få nöja sig med bara tre sammanhängande veckor.

Semestern kan också läggas ut under september. En tidpunkt då de flesta inte vill vara lediga.

– Arbetsgivaren har gått ut med att man tänker sig att sjuksköterskorna kommer att få tre veckor i följd och sedan en vecka längre fram. Vi har också haft MBL-förhandling om att använda september som semestermånad. Vi har varit oeniga i förhandlingarna, men arbetsgivaren har rätt att lägga ut semester i september, säger Matilda Eriksson, förtroendevald på Vårdförbundet, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Stort behov av ledighet och vila

Hon konstaterar att medlemmarna förstår att det är svårt för arbetsgivaren att göra semesterplaneringen i år, men behovet av ledighet och vila är mycket stort.

– Särskilt på infektionsavdelningarna och inom intensivvården där man jobbar allra mest med covid-patienter, är sjuksköterskorna väldigt trötta och behöver sin ledighet. Man kanske intellektuellt kan förstå att pusslet är svårt att lägga för cheferna, men känslomässigt och juridiskt finns det inget alternativ till att få ut sin semester. Det skapar också stress och oro för hur länge ska jag orka om jag inte får ledighet och vila, säger Matilda Eriksson.

Matilda Eriksson förklarar att det främst är sjuksköterskor på infektions- och intensivvårdsavdelningar som drabbas men att även personal på andra avdelningar kan få svårt att få ut den semester de önskar.

Personal i ett provtagningstält för covid-19 utanför Östra sjukhuset i Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT NYHETSBYRÅN

”Man känner sig utnyttjad”

Hon konstaterar att semestern i år ses som ett särskilt viktigt vattenhål för personalen. ”Om jag kämpar på nu kommer snart sommarsemestern när jag får vara ledig.”

– Vi som arbetar i vården förväntas jobba dygnets alla timmar, vi har dåliga löner jämfört med andra akademiska yrken, vi förväntas vara ständigt tillgängliga för arbetsgivaren för att komma in och jobba övertid – och nu ser det ut som att vi inte kan få fyra veckors sammanhängande semester i sommar. Hela det paketet gör att man känner sig utnyttjad, förklarar Matilda Eriksson.

Maria Aleniusson Sahlgrenska Universitetssjukhusets HR-direktör, skriver så här ett mejl:

”Vi har full förståelse och respekt för att medarbetare är trötta. Många har jobbat hårt länge och gör ett fantastiskt jobb. Vi gör vårt yttersta för att hitta lösningar där medarbetarna kan få sin välförtjänta vila med sammanhängande semesterveckor samtidigt som vi säkerställer att patienterna får den vård de behöver. Men vi befinner oss i ett exceptionellt läge som innebär att förutsättningarna inför sommaren är annorlunda jämfört med tidigare år.”

TV: Tegnells ord om när man räknas som frisk från corona

Anders Tegnell: Då räknas du som frisk från corona