Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterskor kan få 600 kronor i timmen

Varbergs sjukhus.
Foto: Sara Wågenberg
Det råder bråda dagar på Region Halland, som inkluderar akutmottagningarna i Varberg och Halmstad. Anledningen är den akuta bristen på sjuksköterskor.
Foto: Jan Wiridén

Der råder akut brist på sjuksköterskor, inte minst på akutmottagningen i Varberg.

Detta har gjort att sjuksköterskor som kan hoppa in på akuten i sommar erbjuds en riktigt hög timlön – 600 kronor i timmen.

Förhoppningen är att lösa bristen genom lönehöjningen, skriver Hallands Nyheter.

Det råder bråda dagar på Region Halland, som inkluderar akutmottagningarna i Varberg och Halmstad. Anledningen är den akuta bristen på sjuksköterskor. Bemanningen för sommaren är allt annat än löst och i fredags lämnade Vårdförbundet in en begäran om att åtgärder måste vidtas, skriver Hallands Nyheter.

– Vi oroade över arbetsmiljön som våra kolleger har framför sig med alla dessa luckor som finns i nuläget. Detta är en sista utväg för att hitta hållbara lösningar, säger huvudskyddsombudet Åsa Svahn till tidningen.

Samma dag som kravet från vårdförbundet kom presenterade personaldirektören Christine Karlsson ett beslut som hon och de övriga inom region Hallands hoppas ska lösa den akuta bemanningskrisen.

Fyrdubblad timlön

Beslutet innebär att sjuksköterskor som är villiga att ta olösta pass på akuten ska få en timlön på 600 kronor. Det innebär en nästan fyrdubblad timlön för en person som har en grundlön på 25 000 i månaden, skriver Hallands Nyheter.

Christine Karlsson säger till tidningen att hon och de andra beslutande kom fram till att detta var det bästa alternativet – men att den kraftiga lönehöjningen inte gäller alla.

– Man ska kunna gå in och jobba på en gång, säger hon till tidningen.

Dessutom ska man ha de rätta kvalifikationerna och rätt bakgrund.

Huvudskyddsombudet Åsa Svahn tycker dock inte att det ökade klirret i kassan inte är optimalt. Även om det är bra att arbetsgivaren försöker bemanna upp så blir det med personal som redan jobbat hårt under året. Dessutom är det inte säkert att alla luckor täcks upp, menar hon.