Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Saja” ljög om sin legitimation – jobbar fortfarande på sjukhus

Sjuksköterskan ”Saja” ljög om sin legitimation – jobbar än – konfronteras här av Uppdrag Granskning. Foto: SVT/Uppdrag granskning

På sjukhus runtom i landet, bland annat på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, finns sjuksköterskor som har bluffat sig till sitt yrke.

Till skillnad från myndigheterna så har nu SVT:s ”Uppdrag granskning” kunnat avslöja att vissa av de personer som ansvarar för din vård i stället är plattsättare, hönsuppfödare eller lastbilschaufförer.

En av dem är ”Saja”, som jobbar som falsk sjuksköterska på ett sjukhus i landet.

– Nej, det är inte sant det här, säger hon när hon konfronteras i programmet.

”Saja” heter egentligen något annat och 2015 dömdes för brott mot patientsäkerhetslagen efter att ha ljugit om sin utbildning.

Hon påstod att hon studerat till sjuksköterska vid Karolinska institutet, men hennes arbetsgivare blev misstänksam, eftersom hon inte kunnat visa upp någon legitimation.

Till slut fattade arbetsgivaren misstankar och det visade sig då att Karolinska institutet aldrig haft henne som elev.

Hon dömdes till 50 dagsböter och i domen slogs det fast att hon måste varit medveten om att hon jobbat otillåtet som sjuksköterska.

 

 

Tre år senare visar det sig att ”Saja” fortfarande jobbar som sjuksköterska – bland annat på Sankt Görans och Karolinska universitetssjukhuset.

Fortsatta jobba som sjuksköterska

Nu påstår hon att hon gått de utbildningar som krävs i Egypten, men enligt universitet där är även dessa påståenden falska, eftersom inga sjuksköterskor examinerades det år ”Saja” påstår att hon fick sin examen, visar SVT-programmets granskning.

När hon konfronteras i ”Uppdrag granskning” står hon fast vid att hon har rätt att praktisera sitt yrke.

– Nej, det är inte sant det här, säger hon i programmet.

På frågan om varför universitet skulle ljuga svarar hon så här:

– Men varför skulle jag hitta på?

Ljög om sin utbildning

Trots att hon tidigare dömts för att ha ljugit om sin utbildning så jobbar hon alltså fortfarande som sjuksköterska, detta därför att Socialstyrelsen inte genomskådat hennes egyptiska examensbevis.

I programmet menar Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsen, att brott mot patientsäkerhetslagen inte nödvändigtvisär tillräckligt för att neka legitimation:

– Vi gör en helhetsbedömning, då kan man bland annat titta på vad det har gett för brottspåföljd. Hur allvarligt är brottet utifrån den brottspåföljd man fått? Och då kan man också komma fram till att utifrån de här omständigheterna så ser vi att det är helt enkelt inte tillräckligt för att neka en legitimation.

Trots granskningen – får ha kvar sin legitimation

Trots att ”Uppdrag granskning” i programmet kunnat påvisa oegentligheter i ”Sajas” examensbevis, och att hon inte finns i universitets register kan inte Zara Warglo svara på om det är skäl nog att återkalla hennes legitimation.

 

Uppdrag gransknings reportage Sjuksköterskebluffen sänds på SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdagen den 14 november.