Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan Martina, 30, belönas – med en halv miljon

Det vet vi om cancer: Cancerfondens fakta och statistik
Sjuksköterskan Martina Jarnström har tilldelats vårdförbundspriset.
Foto: Privat / Privat
Till vardags arbetar Martina på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.
Foto: REHNMAN LENNART / GT / EXPRESSEN

Sjuksköterskan Martina Jarnström som arbetar med cancerpatienter på Södra Älvsborgs sjukhus tilldelas Vårdförbundspriset och en halv miljon i prispengar.

Hon får det för sitt arbete med att ta fram ett program för cancerpatienter som får cytostatika i hemmet och då kan göra en del själva, om de önskar.

– Jag var jätteglad för nomineringen och det var en hedrande bekräftelse. Jag hade aldrig trott att jag skulle vinna, säger hon. 

Det hela började när sjuksköterskan Martina Jarnström, 31, läste en kurs i förbättringskunskap på Chalmers och studenterna skulle göra ett förbättringsarbete.

– Man gjorde redan detta i Danmark och på den vägen är det, vi började titta på det och det var ganska mycket. Man får titta över lagstiftningen vem som ska göra vad och hantera avfallet det kan man bara inte göra sig av med hursomhelst, säger hon. 

Det som Martina Jarnström tagit fram är utbildningsmaterial som ger en viss typ av cancerpatienter ökad delaktighet i sin behandling, de som har en cytostatikapump i hemmet, vilket Borås Tidning tidigare skrivit om.

– Det som jag arbetade med var att titta på vad man behövde göra för att föra det möjligt och ta fram utbildningsmateria. Själva projektet handlar om att man lär patienter att sköta den här bortkopplingen i hemmet. Det är ju inte bara jag som gör det utan alla mina kolleger är initierade i projektet och bildstödsmaterialet.

Blir delaktiga i den egna behandlingen

Förutom att patienterna blir delaktiga i sin egen behandling sparar det också tid för dem och de slipper ett extra besök på sjukhuset. Att koppla bort pumpen tar ett par minuter på sjukhus, men det kan vara långa resvägar för patienterna som efter behandling kanske inte mår så bra.

– Vi har ett stort upptagningsområde, det kan vara resa på mellan en och två timmar enkel väg om man har otur. Tanken var slippa ett besök, och det har fått ett extra uppsving nu under covid. Två dagar efter behandling har man ofta biverkningar, mår dåligt och är trött. 

Vad hon ska göra med prispengarna har hon inte bestämt ännu.

– Haha, det är den frågan jag får mest. Jag är fortfarande lite chockad, det känns så konstigt alltihop. Vi får ju inte lov att göra något i arbetsgruppen just nu, men alla ska få ta del av någonting i alla fall och sen tänker jag skänka litegrann och kanske spara till en resa, vi får se när det kan bli aktuellt. Det är lite jobbigt när vården drar ett så tungt lass med covid, säger Martina Jarnström. 


Juryns motivering:

 ”Martina Jarnström har tillsammans med cancerdrabbade patienter tagit fram ett utbildningsmaterial för att stödja patienten att själv vara delaktig i sin egen cancerbehandling.

 I det här fallet genom att lära sig att koppla bort sin pump och hantera sin centrala infart. Syftet är att patienten ska slippa långa resor till och från sjukhuset. När patienten lär sig att hantera pumpen själv ger det patienten ett större inflytande över sin tid och sitt liv, trots sjukdom.

 Tack vare Martinas initiativ får i dag alla patienter med cytostatika pump frågan om de vill lära sig att hantera pump och infart själva i sitt eget hem.”

Källa: Vårdförbundet.

Se också: 

Oron: Cancerfall missas på grund av coronarädsla