Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjuksköterskan Marias ilska mot nedskärningarna

Maria Svensson har varit sjuksköterska i tio år. Foto: Privat
Nedskärningarna innebär att en av tre ambulanser i Uddevalla försvinner, en akutbil dras in och en dygnsambulans dras i på Västkusten under 12 veckor i sommar Foto: TT NYHETSBYRÅN

NU-sjukvården ska spara pengar – 200 miljoner dras in på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden.

20 av dem ska komma från ambulanssjukvården, vilket fått sjuksköterskan Maria Svensson att reagera och dragit i gång ett namnupprop.

– De omfattande riskanalyserna visar att det här kan få katastrofala följder och orsaka livsfara, säger hon. 

Maria Svensson har varit sjuksköterska i tio år och under tre år har hon nu arbetat i ambulansen.

– Bakgrunden till det här är att hälso- och sjukvårdsnämnden ska spara 200 miljoner från NU-sjukvården och ambulansens del är 20 miljoner, säger Maria. 

Nedskärningarna innebär att en av tre ambulanser i Uddevalla försvinner under nattetid, en akutbil, så kallad single responder, dras in och en dygnsambulans dras i på Västkusten under 12 veckor i sommar, vilket Bohusläningen tidigare rapporterat.

– Det är som mest befolkning på Västkusten under sommaren, det är fullt ös redan som det är, säger hon.

– De omfattande riskanalyserna visar att det här kan få katastrofala följder och det kan orsaka livsfara då allt handlar om tid och tillgänglighet, säger hon.

Björn Järbur som är sjukhusdirektör för NU-sjukvården menar att besparingarna behöver ses i ett vidare perspektiv då det är ett stort sparkrav på hela verksamheten.

”Pågår ett jättearbete”

Han säger att det beror på att anslagen varit mindre än kostnaderna och att ett omfattande arbete pågår för att effektivisera verksamheten. 

– Vi har gjort en riskanalys över den här förändringen. Vi delar upp larmen i olika kategorier prio 1, 2 och 3 larm. Prio 1 larmen är de allra mest akuta och där är det låg sannolikhet att det får konsekvenser däremot kan man inte hundraprocentigt utesluta det men för prio 2 och 3 kommer det ta längre tid, säger han.

Han menar också att man behöver se över de medicinska konsekvenserna för hela verksamheten.

– Det pågår ett jättearbete för att effektivisera verksamheten men att till exempel stänga en operationssal skulle få stora medicinska konsekvenser. 

Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL, ingår i NU-sjukvården som ska spara runt 200 miljoner kronor. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

”För lite redan nu” 

Maria Svensson anser själv att det redan nu är för ont om ambulanser i området.

– Min personliga åsikt är att det är för lite redan nu. Det är svårt att hålla tiden för prio 1 larm på 20 minuter. Det är ohållbart om vi sitter och passar Tanumsstationen så får vi ett larm och då är det redan tomt i Uddevalla och Munkedal och så kan larmet komma från kanske Stenungsund eller Orust då är det för långt bort. 

Maria ser risken att de svårast sjuka kan komma att drabbas även om det primärt är  personer med andra typer av skador eller sjukdomar som det kommer slå hårdast emot.

– Det är i första hand inte de livshotande sjuka för de prioriteras så klart av SOS men kanske de med kraftiga smärtor men som inte prioriteras lika akut, säger hon. 

Hoppas kunna stoppa neddragningarna 

Det slutgiltiga beslutet ska klubbas igenom den sista februari och Maria Svensson hoppas kunna stoppa neddragningarna för ambulansen. 

Nedskärningarna innebär att en av tre ambulanser i Uddevalla försvinner.OBS, bilden är en arkivbild. Foto: JAN WIRIDEN

– I onsdags hade jag drygt 1000 underskrifter och jag hoppas kunna få 2000 till nästa vecka. Det ökar på och jag har inte kollat underskrifterna som ligger i butiker runtom i Uddevalla, Munkedal och Vänersborg, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas de inser hur bisarrt det är att kompromissa med akutsjukvård. Håller inte budgeten så behövs det mer pengar. 

Björn Järbur menar att situationen inte är unik för NU-sjukvården och att det ser likadant ut i resten av Västra Götalandsregionen.

Han säger också att det är viktigt att ta medarbetarnas oro på allvar.

– Det är därför vi gör främst bra riskanalyser och har samtal med medarbetarna. Men sen tror jag inte att någon bland alla mina medarbetare vill att deras egen verksamhet förändras och att det i så fall ska tas någon annanstans ifrån.  

Peter Heie (C) är ordförande i NU-sjukvårdens styrelse: 

– Vi vill diskutera det här med Norra hälso- och sjukvårdsnämnden som ju är beställare av ambulanssjukvården innan vi fattar beslutet, säger han till SVT Nyheter Väst.