Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan: ”Jag känner mig hjälplös”

Statsepidemiologen om läget för sjukvården i covid-19-krisen.
Emma Gustavsson (höger) tillsammans med kollegan Isabell Karlsson (vänster) står i skyddsutrustning.Foto: Privat / Privat

Västsvenska Emma Gustavsson arbetar som sjuksköterska på en avdelning för multisjuka och äldre i Stockholm

För henne har vardagen blivit helt annorlunda sedan coronaviruset kom.

– Den vardagen som fanns för ett par veckor sen finns inte kvar. Nu är allt upp och ner, säger Emma. 

För tio år sedan flyttade Emma Gustavsson, 30, till Stockholm från Kinna i Marks kommun. I 25-årsåldern bestämde hon sig för att utbilda sig till sjuksköterska och jobbar nu på ett sjukhus i Stockholmregionen på en avdelning med multisjuka och äldre.

– Coronaviruset har blivit väldigt, väldigt påtagligt hos oss. Man får nya direktiv varje dag, nya riktlinjer och allt är lite upp och ner. Det är jättetufft och det kommer vara så en lång tid framöver, säger Emma.

Kan inte träffa familjen

Under ungefär ett år har hon arbetat på avdelningen och trivs väldigt bra. Men under de senaste veckorna har varje dag varit en kamp.

– Det är mycket etiska situationer. Man får prata med anhöriga som är jätteledsna och jätteoroliga. Även de som har lättare symptom lider av en stor oro. De vet att de är i riskgrupp och är äldre patienter, säger Emma.

https://www.facebook.com/emma.gustavsson.71/posts/10156678031661504?__cft__[0]=AZU_sQuXrxdoDktFfhufr-8RZhQpT1q_nGAuHRPAIW-gOZwCr8SjLcmAU9ovPqApOhiv5pXhWWf2gCY_auRT_ktnZuN-OUwXrP99PDw1KQ6iNz82ItlIYCz9J7S2BXPuUnw&__tn__=%2CO%2CP-R

Dessutom lider avdelningen och vården i allmänhet av ett stort personalbortfall.

– Räddningen i allt det här är ens kolleger. Man blir isolerad från resten av samhället och så i coronaviruset. Min familj bor på Västkusten och de kan jag inte träffa nu eller på lång tid. Kolleger är räddningen, man kan bryta ihop och asgarva ihop. Utan dem hade man nog inte klarat det.

Efter ett extra tufft arbetspass under förra veckan behövde Emma ventilera och skrev ett inlägg på Facebook som har fått stor spridning.

– Jag skrev ett inlägg efter en riktigt tuff arbetsdag. Jag insåg den dagen att detta är allvarligt och på riktigt. Och att många multisjuka och äldre inte kommer ta sig igenom det här eftersom trycket är så extremt hårt på sjukvården, säger hon.

Emma Gustavsson, 30, la ut ett inlägg på Facebook som fått enorm spridning.Foto: Privat / Privat

La ut ett inlägg

När hon publicerat inlägget gick hon och la sig. När hon vaknade på morgonen möttes hon av något hon aldrig trott – inlägget hade fått enorm spridning.

– Jag är förvånad och det var absolut inte något jag tänkte på. Folk kanske kände att det verkligen kom från hjärtat och var ett ärligt inlägg. Jag har bara fått kärlek och stöttning. Jättefint stöd och mängder av kommentarer. Det värmer verkligen, säger Emma. 

I inlägget – som i skrivande stund har delats nästan 10 000 gånger – skriver Emma Gustavsson bland annat:

”Jag känner mig helt hjälplös. Jag är ingen superhjälte som alla påstår. Jag är en helt vanlig tjej som med mina två armar försöker göra allt jag kan för att du inte ska dö. Jag har spänningshuvudvärk efter mitt visir och munskyddet har gett mig trycksår på näsan. ”

 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

 

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

Karlstad, klockan 05:59: Linnea och Pontus mimar till välkända låtar under nattpasset.